Vastgoed kopen in Asturias: aankoopkosten

Gaat u vastgoed kopen in Asturias? Houd dan best rekening met de aankoopkosten bij het uitbrengen van een bod. In dit artikel vindt u een overzicht van de verschillende kosten.

Overdrachtsbelasting of btw

Indien u een bestaande woning koopt, betaalt u de regionale overdrachtsbelasting (Impuesto sobre Transmisiones Patrimoniales Onerosas). In Asturias is dit een progressieve belasting met schijven tussen 8 – 10%. Tot 300.000 euro betaalt u 8%. Op de volgende schijf tot 500.000 euro is het tarief 9%. Tot slot betaalt u 10% op het stuk boven 500.000 euro. De schijven worden toegepast op de volledige koopprijs en niet per koper zoals in andere Spaanse regio’s.

Er zijn verlaagde tarieven voor specifieke transacties, zoals voor beschermde gebouwen of woningen gelegen in gebieden met een lage bevolkingsdichtheid.

Lees meer over het koopproces van een woning in Spanje.

Als u een nieuwbouw koopt, bedraagt het percentage 10% btw. Daarnaast is er een zegelrecht (Impuesto Actos Jurídicos Documentados) van 1,2% bovenop de koopprijs. Dit tarief kan verminderd worden naar 0,3% voor nieuwbouwwoningen die gekocht worden voor woninghuur.

Lees meer over nieuwbouw kopen in Spanje.

Notaris- en registratiekosten

Een notaris in Spanje doet slechts een beperkt aantal opzoekingen en heeft geen verantwoordelijkheid over de veiligheid van de transactie. Een koopakte kan daarom in Spanje enkele dagen op voorhand worden ingepland. De notariskosten bedragen +/- 1400 – 1800 euro. Daarnaast dient de koopakte geregistreerd te worden bij een lokaal registratiekantoor. Reken hiervoor zo’n 800 – 1200 euro.

Een notaris geeft u ook geen advies en helpt u niet met de opmaak van het onderhandse koopcontract / compromis.

Hier vindt u meer informatie over de rol van de notaris in Spanje.

Aanvraag NIE-nummer

Een NIE-nummer is fiscaal identificatienummer voor niet-inwoners in Spanje. U heeft een NIE-nummer nodig voor quasi alle transacties boven 3.000 euro, alsook voor de opmaak van contracten voor nutsvoorzieningen, een telefoonabonnement en de invoer van een wagen. Een NIE-nummer aanvragen kost op zich zo’n 10 euro per persoon. Let wel op dat een aanvraag enige tijd in beslag kan nemen.

Lees meer over hoe een NIE-nummer kan aanvragen.

De opmaak van een notariële volmacht

Vaak werken kandidaat-kopers om praktische redenen met een notariële volmacht. Met zo’n volmacht kan ons kantoor alle handelingen voor u verrichten, zonder dat u in Spanje hoeft te zijn. Denk bijvoorbeeld aan de aanvraag van het NIE-nummer, het ondertekenen van de koopakte, het in orde maken van de contracten voor water en energie, de aanvraag van een verhuurlicentie etc. U hoeft zich dan geen zorgen te maken over de administratieve rompslomp ter plaatse.

Een volmacht in België of Nederland kost +/- 675 euro per volmacht. In Spanje is dit zo’n 110 euro.

Kom meer te weten over een notariële volmacht.

Bankkosten

Een Spaanse bankrekening is in veel situaties niet meer nodig, maar de betaling van het saldo van de koopprijs gebeurt via een bankcheque. De Spaanse notaris ontvangt immers doorgaans geen betalingen. Daarom is de veiligste manier om te betalen met een Spaanse bankcheque, terwijl u de sleutels in ontvangst neemt. Een Spaanse bankcheque kan opgemaakt worden via onze derdenrekening, zodat u geen Spaanse bankrekening hoeft te openen. Reken voor een bankcheque zo’n 200 à 300 euro.

Lees meer over hoe de betalingen bij de aankoop van een woning in Spanje gebeuren.

Juridische bijstand

Om uzelf te verzekeren dat u veilig koopt zonder schulden, is het belangrijk dat u een juristen- of advocatenkantoor aanstelt om u bij te staan tijdens het koopproces. Denk aan het uitvoeren van alle controles op het vastgoed (eigendomstitel, schulden, bouwovertredingen, verhuurbaarheid etc.), de opmaak van de verschillende overeenkomsten en de bijstand bij de notaris.

Hier vindt u meer informatie hoe Confianz u kan bijstaan met een aankoop in Asturias.

Heeft u vragen over vastgoed kopen in Asturias? Neem dan gerust contact op.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands