Uw tweede verblijf in Spanje verzekeren: veel voorkomende vragen

Eén van de eerste zaken die u in orde brengt na de aankoop van een woning is uw brandverzekering. In België is dit verplicht. Bij appartementen zal de blokpolis onder andere brandschade dekken. In Spanje is een brandverzekering evenwel niet standaard verplicht. De blokpolis van een urbanisatie zal ook niet altijd schade dekken in de privatieve delen. Daarom vindt u in dit artikel meer informatie over uw tweede verblijf in Spanje verzekeren.

Wat houdt een verzekering voor uw tweede verblijf in?

Een brand- en woningverzekering dekt doorgaans de volgende risico’s: brandschade, waterschade, inbraak, inboedel en natuurrampen.

Hier vindt u meer informatie over de brand- of opstalverzekering.

Is een woning- en brandverzekering in Spanje verplicht?

Dit type verzekering is niet verplicht in Spanje. U hoeft dus geen brandverzekering af te sluiten. Hierop zijn wel twee uitzonderingen van toepassing.

  1. Als u een Spaanse hypotheek afsluit, eist de bank dat u een woning- en brandverzekering neemt.
  2. Uw urbanisatie of de gemeenschap van eigenaars kan via het reglement van interne orde u verplichten om een brandverzekering af te sluiten.

 

Lees meer over urbanisaties in Spanje.

Vanaf wanneer kunt u een verzekering afsluiten?

U kunt een verzekering afsluiten vanaf de koopakte werd verleden.

Wat heb ik nodig om mijn tweede verblijf in Spanje te verzekeren?

U heeft uitsluitend uw NIE-nummer of paspoortnummer (reispas) nodig om een verzekering via een Spaanse verzekeraar te kunnen afsluiten.

In tegenstelling tot wat men vaak beweert, is een Spaanse bankrekening niet noodzakelijk. Zo zijn er verzekeraars die de betaling van de premies kunnen domiciliëren via een Belgische of Nederlandse bankrekening.

Hier vindt u meer informatie over een Spaanse bankrekening.

Wat kost een brandverzekering doorgaans?

De kostprijs is natuurlijk afhankelijk van het te verzekeren risico. Men kijkt dus onder andere naar de grootte van de woning en de regio. Ook houdt de verzekeraar rekening met de waarde van de inboedel. Wij merken dat een brand- en woning verzekering zo’n 250 à 500 euro per jaar kost.

Lees meer over de jaarlijkse kosten van een tweede verblijf.

Zijn er alternatieven in België?

In principe bieden Belgische verzekeraars geen polissen aan voor vastgoed gelegen in het buitenland. Indien u een niet-Spaanse verzekeraar wenst, zal u zich moeten wenden tot een internationale speler. Weet wel dat deze verzekeraars vaak duurder zijn.

Is een verzekering aan te raden?

Uiteraard. Het zal bijvoorbeeld niet de eerste keer zijn dat een urbanisatie schade oploopt omwille van een lokale storm.

 

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands