Verlaging overdrachtsbelastingen in Andalusië verlengd

Omwille van de pandemie verlaagde de autonome regio Andalusië de registratierechten van een progressief tarief tussen 8% – 10% naar een vast tarief van 7% tot 31 december 2021. Ook het zegelrecht ging van 1,5% naar 1,2%. Nu blijft de maatregel ook tot na 31 december 2021 van kracht. En deze verlaagde overdrachtsbelastingen in Andalusië blijven geldig voor onbepaalde duur.

Steunmaatregel voor tijdens de coronacrisis

De verlaging werd oorspronkelijk ingevoerd als gunstmaatregel voor de coronacrisis. Door de lockdowns stonden verschillende vastgoedtransacties on-hold. Om de vastgoedmarkt te ondersteunen, verlaagde de Junta de registratierechten tot 31 december 2021. Dit levert een mooie besparing op.

Rush als resultaat

Omwille van deze gunstmaatregel stelde ons kantoor toch wel een serieuze druk vast om aktes nog voor eind 2021 te verlijden. Ook zien we dat de verschillende NIE-diensten in de provincie Málaga overbelast zijn, zodat potentiële kopers laattijdig hun NIE-nummer verkrijgen. Deze kopers hoeven niet meer te vrezen.

Lees meer over het NIE-nummer.

Maatregelen verlengd

Gelukkig publiceerde de Junta van Andalusië de verlenging van de verlaagde belastingen voor onbepaalde duur. Dit betekent dat ook de ITP en de AJD na 31 december op respectievelijk 7% en 1,2% blijven.

Hier vindt u de officiële publicatie.

Overdrachtsbelastingen in Andalusië: concrete besparing

Concreet blijft de ITP op 7% van de koopprijs. Dit resulteert dus in een besparing voor panden in herverkoop.

De AJD – relevant voor nieuwbouw – blijft op 1,2%. De btw blijft op 10%.

Een voorbeeld: u koopt een woning in herverkoop voor 600.000 euro. In gewone tijden bedraagt de ITP dan 50.000,00 euro. Heden bedraagt de ITP echter 42.000,00 EUR. Als u een nieuwbouw koopt, betaalt u naast 10% btw, ook een zegelrecht. In dit geval zorgt de nieuwe wetgeving voor een besparing van 1.800,00 EUR.

Hier vindt u meer informatie over de aankoopkosten in Andalusië.

Heeft u vragen over vastgoed kopen in Andalusië? Neem dan gerust hieronder contact op. We kunnen u begeleiden bij het gehele koopproces.

[contact-form-7 id=”27848″ title=”Aankoopbegeleiding”]

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands