Hoe vraag ik een NIF-nummer voor Portugal aan?

Wanneer u vastgoed in Portugal wenst te kopen of als u op termijn wenst te verhuizen naar Portugal, zal een NIF-nummer noodzakelijk zijn. In dit artikel vindt u meer informatie over een NIF en hoe u het nummer kunt aanvragen.

Wat is een NIF-nummer?

Een NIF-nummer (Numero de Indentificacao Fiscal) is een uniek fiscaal identificatienummer en gebruikt u voor alle officiële communicatie met de Portuguese overheid. Zowel (toekomstige) residenten in Portugal als niet-residenten (tweede verblijvers) hebben dit nodig.

Zo is het nummer noodzakelijk om woning aan te kopen. Echter heeft u het NIF ook nodig voor een bankrekening, een telefoonabonnement, de aankoop van een auto etc. Ook als u voor een bepaald werk een factuur wenst te ontvangen, zal men naar uw NIF vragen. Kortom: u heeft het nummer nodig voor de meeste juridische handelingen in Portugal.

Er is een verschuil tussen een NIF voor residenten en provisionele NIF. Deze laatste nummer is bijvoorbeeld voor degenen die een tweede verblijf aankopen zonder te willen verhuizen naar Portugal. Later wordt het provisioneel nummer definitief.

Lees meer over het aankoopproces van een woning in Portugal.

Hoe kunt u een NIF-nummer aanvragen?

U kunt dit nummer persoonlijk aanvragen bij een lokaal kantoor van de Finanças of de Lojas de Cidadão. De volgende documenten heeft u hiervoor nodig:

  • een bewijs van woonst, bijvoorbeeld een elektriciteitsfactuur;
  • uw identiteitskaart.

Omwille van de COVID-19 pandemie is een aanvraag ook (voorlopig tijdelijk) online mogelijk.

Lees meer over emigreren naar Portugal.

Voor de aanvraag een NIF-nummer vanuit het buitenland is de tussenkomst van een lokale vertegenwoordiger noodzakelijk. U hoeft dan niet persoonlijk in Portugal aanwezig te zijn. Confianz kan u hiermee bijstaan.

Bent u momenteel een niet-EU inwoner? Dan is een lokale vertegenwoordiger sowieso vereist. In dat geval is het aangewezen om de aanvraag in te dienen via een notariële volmacht.

Heeft u vragen over het NIF-nummer? Of overweegt u de aankoop van een woning in Portugal? Neem dan gerust contact op.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands