Het vergeten van Spaanse belastingen: de kostprijs kan snel oplopen

Als eigenaar van een tweede verblijf in Spanje zijn er een aantal belastingen waar u rekening mee moet houden. Op zich valt de hoogte van deze belastingen goed mee, maar de kosten lopen snel op als u vergeet te betalen. In dit artikel vindt u meer uitleg over het vergeten van Spaanse belastingen.

Eerst een overzicht van de meestvoorkomende belastingen

Bent u eigenaar van een tweede verblijf in Spanje en verhuurt u niet? Dan komt u in het algemeen met drie belastingen in aanraking.

  • De IBI: dit is een jaarlijkse gemeentebelasting welke kan worden gedomicilieerd via uw bankrekening. Wie op 1 januari eigenaar is van de woning, is de schuldenaar van deze belasting. De invordering vindt plaats in de periode augustus- oktober. Er is geen aangifte nodig. In de provincie Alicante staat de IBI gekend als de SUMA.
  • De basura: dit is in feite een retributie voor de afvalophaling. In sommige regio’s kunt u de basura betalen via de waterfactuur.
  • De nationale niet-residenten belasting: deze belasting wordt gebaseerd op de valor catastral of kadastrale waarde van uw woning. De belastbare basis is afhankelijk van de gemeente. Indien de valor catastral de voorbije 10 jaar niet werd herzien, bedraagt de belastbare basis 2% van de kadastrale waarde. Anders is het 1,1%. Het tarief is 19% voor EU-inwoners. Het verschil met de twee vorige belastingen is dat u zelf jaarlijks een aangifte moet indienen voor 31 december.

Lees meer over de Spaanse belastingen op een tweede verblijf.

Wat als u geen aangifte heeft ingediend?

Eerst zijn er nalatigheidsinteresten op de verschuldigde belasting. Heden is dit 3,75% per jaar. Daarnaast wordt de belastingschuld verhoogd met een boete. Als u meer dan 12 maanden te laat bent, is de boete 20% van het verschuldigde bedrag. Op deze boete betaalt u trouwens ook nalatigheidsinteresten. De kostprijs van een laattijdige aangifte kan dus snel oplopen.

Tot hoeveel jaar kan de Spaanse fiscus teruggaan?

De Spaanse fiscus kan tot 4 jaar teruggaan. U hoeft dus maar de aangiften van de voorbije 4 jaar in orde te maken.

Let op: een aangifte is per persoon. Als u dus met twee personen eigenaar bent van één woning, zijn het twee aangiften per jaar.

Wat kost een tweede verblijf in Spanje per jaar?

Wat met België?

In België bent u sinds 2021 verplicht om een kadastraal inkomen (KI) toe te kennen aan uw buitenlands vastgoed. Op basis van de huidige waarde kunt u het buitenlands KI berekenen en aangeven in de personenbelasting.

Lees meer over het buitenlands KI.

Besluit

Normaal gezien kunt u de IBI en de basura niet vergeten. Deze belastingen worden immers jaarlijks automatisch betaald. Het vergeten van Spaanse belastingen komt dus eerder voor bij de niet-residenten belasting. Op zich is deze belasting niet zo hoog, maar de kostprijs ervan kan snel oplopen.

Heeft u vragen over uw laattijdige Spaanse belastingaangifte? Wij staan te uwer beschikking.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands