Meerwaardebelasting in Portugal

Wanneer u vastgoed in Portugal verkoopt, betaalt u belastingen op de opbrengsten. Dit artikel zal de meerwaardebelasting in Portugal bespreken. De berekeningswijze is afhankelijk van uw fiscale residentie, waardoor er twee mogelijke opties zijn.

U bent fiscaal resident in Portugal

Indien u fiscaal resident bent in Portugal, bedraagt de belastbare basis 50% van de werkelijke meerwaarde. Er is echter geen vast tarief. Men telt de meerwaarden op bij uw reguliere inkomsten in de progressieve inkomstenbelasting. De hoogste schijf is 48% voor inkomsten hoger dan 80.640 euro.

Er zijn twee vrijstellingen. De eerste (pro rata) vrijstelling is er voor de financiering van de permanente verblijfplaats. Als u de opbrengsten gebruikt voor de aankoop van een nieuwe permanente verblijfplaats in de EU, is er een gehele vrijstelling. U heeft de keuze om een nieuwe woning 2 jaar voorafgaandelijk aan de verkoop te kopen of binnen 3 jaar na verkoop een nieuwe woning te kopen. Daarnaast dient u binnen 6 maanden uw nieuw verblijf te bewonen.

De tweede vrijstelling is er indien u de woning heeft aangeschaft voor 1989. Dan betaalt u geen meerwaardebelasting.

Ook is er een vermindering wanneer u het onroerend goed langer dan 2 jaar bezit. U mag dan de inflatie aftrekken van de werkelijke meerwaarde. Dit gebeurt met de hulp van een officieel vastgelegde tabel.

Meerwaardebelasting in Portugal voor niet-residenten

Als niet-resident in Portugal betaalt u in principe een vast tarief van 28% op de werkelijke meerwaarde. EU-burgers kunnen evenwel opteren voor het regime van de Portugese residenten op voorwaarde dat zij hun wereldwijde inkomsten bekendmaken aan de fiscus in Portugal.

Welke kosten kan ik aftrekken?

U kunt twee categorieën van kosten aftrekken van de meerwaardebelasting in Portugal.

De eerste categorie betreft alle kosten met betrekking tot de aan- en verkoop van het onroerend goed. Denk aan de juridische kosten of de commissies van de makelaar. Voor deze laatste kosten te kunnen aftrekken dient u de makelaar te vermelden in de notariële akte.

De tweede categorie betreffen bijkomende werken aan het onroerend goed die 12 maanden voor de verkoop plaatsvonden.

U dient de aankoopprijs te vermeerderen met de bijkomende werken die vijf jaar voorafgaandelijk aan de verkoop plaatsvinden.

Lees meer over de belastingen op bezit in Portugal.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands