L'impôt sur les plus-values au Portugal

Wanneer u vastgoed in Portugal verkoopt, betaalt u belastingen op de opbrengsten. Dit artikel zal de meerwaardebelasting in Portugal bespreken. De berekeningswijze is afhankelijk van uw fiscale residentie, waardoor er twee mogelijke opties zijn.

U bent fiscaal resident in Portugal

Indien u fiscaal resident bent in Portugal, bedraagt de belastbare basis 50% van de werkelijke meerwaarde. Er is echter geen vast tarief. Men telt de meerwaarden op bij uw reguliere inkomsten in de progressieve inkomstenbelasting. De hoogste schijf is 48% voor inkomsten hoger dan 80.640 euro.

Er zijn twee vrijstellingen. De eerste (pro rata) vrijstelling is er voor de financiering van de permanente verblijfplaats. Als u de opbrengsten gebruikt voor de aankoop van een nieuwe permanente verblijfplaats in de EU, is er een gehele vrijstelling. U heeft de keuze om een nieuwe woning 2 jaar voorafgaandelijk aan de verkoop te kopen of binnen 3 jaar na verkoop een nieuwe woning te kopen. Daarnaast dient u binnen 6 maanden uw nieuw verblijf te bewonen.

De tweede vrijstelling is er indien u de woning heeft aangeschaft voor 1989. Dan betaalt u geen meerwaardebelasting.

Ook is er een vermindering wanneer u het onroerend goed langer dan 2 jaar bezit. U mag dan de inflatie aftrekken van de werkelijke meerwaarde. Dit gebeurt met de hulp van een officieel vastgelegde tabel.

Meerwaardebelasting in Portugal voor niet-residenten

Als niet-resident in Portugal betaalt u in principe een vast tarief van 28% op de werkelijke meerwaarde. EU-burgers kunnen evenwel opteren voor het regime van de Portugese residenten op voorwaarde dat zij hun wereldwijde inkomsten bekendmaken aan de fiscus in Portugal.

Welke kosten kan ik aftrekken?

U kunt twee categorieën van kosten aftrekken van de meerwaardebelasting in Portugal.

De eerste categorie betreft alle kosten met betrekking tot de aan- en verkoop van het onroerend goed. Denk aan de juridische kosten of de commissies van de makelaar. Voor deze laatste kosten te kunnen aftrekken dient u de makelaar te vermelden in de notariële akte.

De tweede categorie betreffen bijkomende werken aan het onroerend goed die 12 maanden voor de verkoop plaatsvonden.

U dient de aankoopprijs te vermeerderen met de bijkomende werken die vijf jaar voorafgaandelijk aan de verkoop plaatsvinden.

Lees meer over de belastingen op bezit in Portugal.

Partager cet article ?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Avis juridique: Les articles de blog sont protégés par le droit d'auteur et ne peuvent être reproduits sans l'autorisation écrite de l'auteur.

Français