Aandachtspunten bij het koopproces in Spanje

Nieuwsbrief februari 2020|In onze vorige nieuwsbrief leest u dat, mits planning, uw erfgenamen erfbelasting besparen door de aankoop van Spaans vastgoed. Daarom geven we u vandaag meer uitleg over de belangrijkste aandachtspunten bij het koopproces in Spanje. 

De vastgoedmarkt in Spanje is niet gereglementeerd. Daarnaast beschermt de Spaanse notaris uw belangen niet. Dit leidt vaak tot onverwachte problemen.

Denk bijvoorbeeld aan:

  1. de verkoper is (nog) geen officieel eigenaar
  2. er is geen conformiteitsattest
  3. er zijn bouwovertredingen

U kunt deze verrassingen vermijden.

Heeft u een woning of appartement op het oog? Vraag dan eerst een schriftelijke optie. Binnen de optieperiode – doorgaans een maand – laat u de woning onderzoeken. Na dit onderzoek kunnen we de compromis opmaken. En pas bij ondertekening betaalt u het voorschot van 10%.

Zo kunnen we problemen tijdig oplossen zonder dat u risico’s loopt. Confianz staat u bij met elke stap in het koopproces.

Wenst u meer informatie over het koopproces in Spanje? Hier vindt u alvast een praktisch stappenplan. 

Wat zijn de bijkomende kosten bij een aankoop?

Bij een herverkoop zijn de kosten afhankelijk van de autonome regio. De registratierechten (ITP) variëren tussen de 8% en 11%. Zo zijn Catalonië en de Costa Blanca duurder dan bijvoorbeeld Murcia of Andalusië.

Indien u nieuwbouw koopt betaalt u op het Spaanse vaste land 10% btw. Daarnaast is er ook een zegelrecht (AJD). Dit zegelrecht verschilt eveneens per autonome regio en situeert zich rond de 1,5%.

Naast deze belastingen zijn er nog extra kosten. Denk bijvoorbeeld aan notaris- en registratiekosten.

Lees meer over de aankoopkosten in:

U koopt op plan: wat zijn dan de valkuilen?

Het belangrijkste punt bij een koop op plan is een bankgarantie. Hiermee beschermt u uw betalingen aan de promotor. Een bankgarantie op kosten van de promotor is wettelijk verplicht. Maar in de praktijk zien we dat promotors deze verplichting niet altijd naleven.

Lees meer over nieuwbouw kopen in Spanje

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands