Wat u moet weten over bankbeslag in Spanje

Een bankbeslag in Spanje kopen kan interessant lijken. De prijzen zijn immers vaak zeer scherp. Het verloop van de transactie kan evenwel stressvol zijn. Dit artikel geeft u alvast 5 tips over investeren in een bankbeslag.

Tip 1. Timing

Een bankbeslag moet meestal zeer snel worden afgehandeld. Reken zo’n 30 tot 60 dagen. Dit betekent dat de notariële akte binnen maximaal 60 dagen wordt getekend.

Het belangrijkste struikelblok is het bekomen van een NIE-nummer. Dit is een fiscaal identificatienummer voor niet-residenten. Zo’n NIE-nummer aanvragen kan gemakkelijk 1,5 maand duren. Sommige banken vereisen bovendien dat u een NIE-nummer heeft vooraleer zij het pand voor u reserven. U begrijpt dat dit problematisch kan zijn.

Een eerste tip is dan ook om reeds op voorhand een NIE-nummer aan te vragen.

Hier leest u op welke manieren u een NIE-nummer aanvraagt.

Tip 2. Beslis snel

Als u een bankbeslag gaat bezichtigen, zult u merken dat de makelaar zal aansturen op een snelle beslissing. U denkt wellicht dat elke makelaar druk legt om snel te handelen. Bij een bankbeslag is dit echter de regel: kwalitatieve woningen gaan werkelijk snel de deur uit.

Tip 3. Herverkoop of nieuwbouw?

Het komt voor dat een bankbeslag eigenlijk een nieuwbouw is. Het pand werd immers dikwijls nooit in gebruik genomen. Voor de Spaanse wetgeving kan het pand dus kwalificeren als nieuw, zodat de btw van toepassing is. In geval van een nieuwbouw komt er btw bij, plus een zegelrecht. Indien het pand een herverkoop is, zijn het registratierechten.

Een voorbeeld. Indien een bankbeslag gelegen in Murcia kwalificeert als nieuwbouw, betaalt u 10% btw + een zegelrecht van 2% bovenop de aankoopprijs. Als het echter een herverkoop betreft, zijn er enkel registratierechten van 8%. Dit is dus een verschil van 4% op de aankoopprijs.

Vraag daarom dus op voorhand na welk stelsel van toepassing is.

Lees meer over de aandachtspunten bij bankbeslag in Spanje.

Tip 4. Afdingen van de prijs is niet evident

Ook heeft u slechts weinig tot geen onderhandelingsmarge over de prijs. De banken leggen de prijzen op voorhand vast. Afdingen is moeilijk, omdat u niet rechtstreeks handelt met de beslisser. Ook hebben banken eigen procedures over de prijsbepaling, zodat er niet snel van wordt afgeweken.

Tip 5. Verborgen kosten

Met een bankbeslag in Spanje is er typisch wel een probleem. Niet voor niets zijn de prijzen zo goedkoop. De aard van het probleem kan echter verschillen.

  • Zo kunnen er openstaande schulden zijn in de urbanisatie.
  • Of er zijn bouwovertredingen of lasten op de eigendom.
  • Mogelijks zijn de woningen nog niet volledig afgewerkt.
  • De vraagprijs kan voor de fiscus te laag zijn.
  • U mag niet zomaar verhuren.

Daarom is het aan te raden dat u eerst advies inwint vooraleer u tot de aankoop overgaat. Op die manier weet u waar u aan begint.

Bent u van plan om te investeren in een bankbeslag in Spanje? Neem dan eerst contact op voor een verblijvende afspraak.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands