Hoe vanuit Nederland een NIE-nummer aanvragen?

Als Nederlander kunt u een NIE-nummer aanvragen in Nederland, zonder dat u per se in Spanje hoeft te zijn. In dit artikel geven we meer informatie hoe u een NIE-aanvraag kunt indienen vanuit uw thuisland.

Wat is een NIE-nummer?

Een NIE-nummer is een fiscaal identificatienummer voor niet-inwoners in Spanje. Met dit nummer staat u bekend bij de Spaanse administratie. Zo is een NIE-nummer bijvoorbeeld nodig om de Spaanse overdrachtsbelastingen bij de aankoop van een woning te betalen of om contracten met nutsbedrijven af te sluiten. Het is daarom aan te raden dat u over een NIE-nummer beschikt vooraleer u de aankoopakte laat beschrijven bij een Spaanse notaris.

Er zijn twee opties om een NIE-nummer vanuit Nederland te verkrijgen.

Optie 1: het Spaanse consulaat te Amsterdam

Via het Spaanse consulaat kunt u een afspraak maken om uw NIE-nummer aan te vragen. U dient hiervoor persoonlijk te verschijnen in het consulaat. Na afspraak kunt u de nummers binnen 20 werkdagen per e-mail verwachten.

Ter voorbereiding van de afspraak dient u het formulier EX15 en het formulier 790 in te vullen en mee te brengen naar uw afspraak. Ook de onderstaande documenten dient u mee te brengen:

  • een kopie van uw identiteitskaart of paspoort;
  • een bewijs van woonst in Nederland;
  • een document waaruit de legitieme reden voor uw NIE-aanvraag blijkt, bijvoorbeeld de aankoop van een woning.

 

U kunt uitsluitend een afspraak aanvragen via de online agenda van het consulaat. Het is aan te raden om tijdens werkdagen na 12u00 een afspraak in te plannen omdat dan de meest recente timeslots zichtbaar worden. Let op: een afspraak is altijd per persoon. Indien u met twee bent, dient u dus twee afspraken te maken.

Een NIE-aanvraag kost 9,85 euro per persoon. Het adres van het consulaat is Frederiksplein 34, Amsterdam.

Optie 2: via een notariële volmacht

De andere optie is dat u een raadsman aanstelt om voor u een NIE-nummer aan te vragen. U kunt bijvoorbeeld aan ons kantoor een notariële volmacht verlenen. Wij bezorgen u dan een ontwerp van volmacht waarmee u uw eigen Nederlandse notaris kunt aanspreken. Van zodra u deze volmacht heeft getekend, kunnen wij voor u de NIE-nummers aanvragen.

Doorgaans is deze optie de snelste. Maar naast de kostprijs van het NIE-nummer van 9,85 euro dient u echter wel rekening te houden met de erelonen van uw notaris.

Heeft u vragen over de begeleiding bij de aankoop van vastgoed in Spanje? Neem dan gerust contact op.

Ontvang handige tips en informatie over kopen in Spanje

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands