Een huis kopen in Extremadura: wat zijn de aankoopkosten?

Extremadura is één van de 17 autonome regio’s in Spanje en is in het algemeen nog niet zo bekend bij Belgen en Nederlanders. Echter ontvangen we sinds dit jaar meerdere aanvragen over een huis kopen in Extremadura. In dit artikel vindt u meer informatie over de aankoopkosten van een woning in Extremadura.

De overdrachtsbelasting bij een woning in herverkoop

Indien u wenst te investeren in een woning in herverkoop, zal u registratierechten (ITP) dienen te betalen. De progressieve tarieven zijn 8% tot 360.000 EUR, 10% vanaf 360.001 EUR tot 600.000 EUR en 11% vanaf 600.000 EUR.

Daarnaast zijn er verlaagde tarieven. Denk bijvoorbeeld aan het tarief van 7% voor de aankoop van de gezinswoning met een totale waarde van lager dan 122.000 EUR. Of het tarief van 6% voor de aankoop van vastgoed voor de exploitatie van een commerciële activiteit. Ook is er een voorwaardelijk tarief van 4% voor de aankoop van een woning in bepaalde dorpen met minder dan 3000 inwoners.

De overdrachtsbelastingen bij een nieuwbouw

Als u een nieuwbouwwoning koopt, betaalt u bijkomend op de aankoopprijs 10% btw. In Spanje maakt men geen opsplitsing tussen de aankooprijs van de grond en de aankoopprijs van het gebouw. U betaalt op de volledige koopprijs btw. Er zijn dus geen registratierechten te betalen. Daarnaast betaalt u een bijkomend zegelrecht (AJD) van 1,5% op de aankoopprijs exclusief btw.

Een voorbeeld. U koopt een nieuwbouw van 200.000 EUR. De btw is dan 20.000 EUR. Het zegelrecht komt op 3.000 EUR. De totale overdrachtsbelastingen komen dan op 23.000 EUR.

Notaris- en registratiekosten

De notaris- en registratiekosten in Spanje worden niet berekend op basis van de aankoopprijs. Er is dus geen substantieel verschil voor een aankoop van bijvoorbeeld 100.000 EUR en 250.000 EUR. Reken voor de notaris- en registratiekosten zo’n 2.000 EUR. De taken van een Spaanse notaris zijn evenwel beperkt. Zij behartigen uw belangen niet.

Lees meer over de taken van een notaris in Spanje.

Aankoopbegeleiding

Omwille van de beperkte functie van de Spaanse notaris, is begeleiding bij een huis kopen in Extremadura aangewezen. Doorgaans bedragen de erelonen 1% van de aankoopprijs + btw.

Hier vindt u meer informatie over aankoopbegeleiding.

NIE-nummer

Een NIE-nummer is een fiscaal identificatienummer voor niet-inwoners. Zo heeft u een NIE-nummer nodig om uw overdrachtsbelastingen te kunnen betalen of om contracten voor nutsvoorzieningen af te sluiten. De kostprijs is iets minder dan 10 euro per persoon.

Hoe kunt u een NIE-nummer aanvragen?

Notariële volmacht

Vaak is het aan te raden om te werken met een notariële volmacht. Met een notariële volmacht kan de hele aankoop afgehandeld worden zonder dat u naar Spanje hoeft te reizen. Een volmacht kost zo’n 500 euro per volmacht. Deze kostprijs is dus onafhankelijk van het aantal kopers.

Gaat u een huis kopen in Extremadura? Neem dan gerust contact op. We kunnen u vrijblijvend een gedetailleerd overzicht bezorgen van de aankoopkosten.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands