Hoe lang duurt de aankoop van immo in Spanje?

Een veelvoorkomende vraag die we bij Confianz ontvangen gaat over hoe lang het duurt om immo in Spanje aan te kopen. Daarom zal deze bijdrage kort toelichten hoe lang het koopproces van een Spaanse woning in beslag kan nemen.

Zijn er wettelijke termijnen?

In België dient de notaris binnen 4 maanden na compromis de koopakte te registreren. In Spanje is er geen wettelijke termijn en kunnen partijen dus zelf een planning overeenkomen.

Wat zijn de gangbare termijnen voor de aankoop van immo in Spanje?

De aankoop van een woning in Spanje bestaat uit een aantal fases.

De eerste stap is de reservatie of optie. Hiermee haalt u het pand gedurende een bepaalde periode uit de markt. Tijdens deze reservatieperiode kunnen dan alle juridische controles op het goed plaatsvinden. Denk aan de eigendomssituatie, de schulden, de stedenbouwkundige situatie enz. Een reservatieperiode is bij een herverkoop doorgaans 30 dagen, waarna de compromis wordt opgemaakt.

Lees meer over de verschillende koopcontracten in Spanje.

De tweede stap is de compromis. Hiermee sluit u een bindende koopovereenkomst af. De termijn om tot akte te gaan is doorgaans 2 maanden. Echter kan dit afhankelijk zijn wat er is overeengekomen en of u uw NIE-nummers reeds ter beschikking heeft.

Een normale koop duurt in totaal zo’n 3 maanden tot akte.

Hoe snel kan er naar de notaris worden gegaan?

Theoretisch kunt u na akkoord over het goed en de prijs dezelfde dag nog naar de notaris gaan om de koop te laten beschrijven. In praktijk dienen we echter met een aantal zaken rekening te houden.

Allereerst dient u zeker te weten of er geen juridische gebreken zijn met het goed. Deze controles kunnen we – als de verkoper zijn dossier op orde heeft – binnen één week afronden. Daarna is er nog een week nodig om de akte voor te bereiden. In uitermate dringende dossiers wordt daarom de compromis vaak overgeslagen.

Kortom: we kunnen we de akte voor de aankoop van immo in Spanje op twee weken afronden. Voor complexere of grotere dossiers is dit evenwel een maand.

Wat is de taak van een Spaanse notaris?

Is een langere periode ook mogelijk?

Zeker. Bij sommige dossiers is het aangewezen om wat langer te wachten. Zo kan het zijn dat de verkoper nog een regularisatie van een bouwovertreding moet bekomen. Of de eigendomstitels van de verkoper werden na bijvoorbeeld een nalatenschap nog niet ingeschreven in het Registratiekantoor. Deze procedures kosten tijd. We hebben daadwerkelijk bepaalde dossiers met een looptijd van een jaar.

Besluit

In een normaal scenario neemt de aankoop van immo in Spanje zo’n 3 maanden in beslag. De looptijd van een aankoop in Spanje is echter afhankelijk van verschillende factoren. Hoe snel heeft u uw NIE-nummers? Wat is de juridische situatie van het goed? Zijn er bepaalde problemen aan het goed die eerst opgelost moeten worden? Vraagt de verkoper een snelle afhandeling in ruil voor een gunstigere prijs? Deze zaken hebben onder andere een impact op de doorlooptijd van het aankoopproces.

Hier vindt u gedetailleerde informatie over het aankoopproces van een woning in Spanje.

Heeft u vragen over kopen in Spanje? Neem dan gerust contact op via het onderstaande formulier.

[contact-form-7 id=”27848″ title=”Aankoopbegeleiding”]

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands