Een Spaanse vennootschap oprichten: een SL in 7 stappen

Een Spaanse vennootschap kan om verschillende redenen nuttig zijn. In de eerste plaats wanneer u van plan bent om een zaak te starten op Spaans grondgebied. In bepaalde scenario’s is een Sociedad Limitada (SL) – vergelijkbaar met een BV – ook aan te raden om uw vastgoed in Spanje te beheren. Dit artikel geeft u meer informatie over de oprichting van een Spaanse vennootschap.

Is vastgoed kopen met een vennootschap aan te raden? Hier vindt u meer informatie over de afweging.

Stap 1: uw NIE-nummer aanvragen

Een NIE-nummer is een fiscaal identificatienummer voor niet-residenten in Spanje. Zonder dit nummer kunt als buitenlander geen Spaanse vennootschap oprichten. Ook kunt u bijvoorbeeld geen huis kopen of een nummerplaat aanvragen.

Indien u een SL opricht met een Belgische vennootschap, dient u daarnaast ook een NIF/CIF nummer aan te vragen.

Hier vindt u meer informatie over hoe een NIE-nummer aanvraagt.

Stap 2: Bedenk een aantal namen voor uw Spaanse vennootschap.

De naam van uw vennootschap moet uniek zijn. De Spaanse administratie bevestigt dat uw vennootschapsnaam nog niet eerder werd gebruikt. Dit doet zij door middel van een attest, een certificación de denominación social. Daarom is het aan te raden dat u verschillende namen opgeeft, in volgorde van belangrijkheid.

Stap 3: Open een Spaanse bankrekening

Eens de vennootschapsnaam vaststaat, is de volgende stap het openen van een Spaanse bankrekening op naam van de vennootschap in oprichting. Daarnaast zult u ook het kapitaal moeten volstorten. Bij een SL is dit minimaal 3.000 euro. De bank zal dan een certificaat aanleveren (certificación bancaria).

Stap 4: De oprichtingsakte

Nadat u de bankrekening heeft geopend, kan de oprichtingsakte worden verleden bij een Spaanse notaris. De oprichting bevat onder meer een beschrijving van de activiteiten en de statuten.

Stap 5. Aanvraag provisionele ondernemingsnummer

Met de notariële oprichtingsakte kunt u de onderneming inschrijven in het Handelsregister. U ontvangt dan eerst een voorlopig ondernemingsnummer (Número de Identificación Fiscal Provisional).

Stap 6. Betaling van de registratierechten

Afhankelijk van de autonome regio betaalt u tevens registratierechten op het startkapitaal. Sommige regio’s kennen echter vrijstellingen toe.

Stap 7. Definitieve inschrijving in Handelsregister

Binnen twee maanden na de notariële oprichtingsakte registreert u de vennootschap in het Spaanse handelsregister (Registro Mercantil). De onderneming wordt gepubliceerd in het Boletín Oficial. U ontvangt dan ook uw definitieve ondernemingsnummer.

Hoeveel kost een oprichting?

Een oprichting van een SL met een minimumkapitaal kost in in totaal +/- 4.000 euro. Daarnaast is er een inbreng van 3.000 euro.

Hoeveel tijd neemt een oprichting in beslag?

Reken hiervoor zo’n 1 à 2 maanden.

De oprichting van een vennootschap wordt in het kader van een vastgoedinvestering gelijktijdig opgestart met de koopprocedure.

Lees meer over de praktische stappen van kopen in Spanje.

Moet ik voor al deze stappen in Spanje zijn?

U hoeft niet naar Spanje te reizen om een vennootschap op te richten. We kunnen een oprichting volledig afhandelen met een notariële volmacht bij een notaris in België.

Lees meer over vertegenwoordiging via notariële volmacht.

Heeft u vragen over investeren in Spanje met een vennootschap? We staan te uwer beschikking.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands