Wat zijn de kosten van de aankoop van een woning in Frankrijk?

Overweegt u om vastgoed in Frankrijk te kopen? Net zoals in België zullen er bij de aankoop in Frankrijk bijkomende kosten op de aankoopprijs zijn. Dit artikel zal meer uitleg geven over de kosten van de aankoop van een woning in Frankrijk.

1. Belastingen bovenop de aankoop

Herverkoop. In Vlaanderen bedragen de registratierechten maximaal 10%. In de meeste Franse departementen betaalt u echter maximaal 5,80% bovenop de aankoopprijs aan belastingen. Deze belastingen bestaan uit de departementsbelasting (maximaal 4,50%), de gemeentebelasting (1,20%), een voorheffing op de basis- en inningskosten (2,37% op de departementsbelasting) en een registratierecht (0,10%).

Nieuwbouw. In geval van een koop op plan (vente en l’état futur d’achèvement) of een nieuwbouw, betaalt u 20% btw en registratierechten van 0,715%. Een woning is nieuw wanneer u de constructie koopt voor oplevering. Ook is de constructie nieuw als zij binnen de 5 jaar na oplevering wordt verkocht door een professionele verkoper.

Onder bepaalde voorwaarden kunt u de btw recupereren. U heeft recht op btw-aftrek wanneer u de het vastgoed gaat verhuren voor korte periodes en u daarbij minstens drie bijkomende (hotel)diensten zal aanbieden.

2. Notariskosten

Naast de belastingen en heffingen betaalt u als koper ook de notariskosten. Hiermee bedoelen we, naast de kosten en erelonen van de notaris, ook de kosten van het registratiekantoor. Reken hiervoor zo’n 1 à 3% van de aankoopprijs.

3. Kosten van een hypotheek

Indien u een hypotheek wenst af te sluiten, is er een vast recht en een bijkomend registratierecht van 0,715% op de waarde van de hypotheek. Daarnaast zal de bank kosten aanrekenen, zoals de schattingskosten van het onroerend goed en de kosten voor een schuldsaldoverzekering. Ook zijn er bijkomende notariskosten.

4. Andere kosten

Tot slot zijn er, naargelang uw afspraken, andere kosten. Denk bijvoorbeeld aan de oprichtingskosten van een vastgoedvennootschap (SCI), commissies van een makelaar, juridisch advies, bankkosten etc.

Wat zijn de Franse belastingen op het bezit van vastgoed?

Besluit

Ruim gezien bedragen de kosten van de aankoop van een woning in Frankrijk zo’n 7,5 à 8,5% van de aankoopprijs. Aankopen met btw zijn duurder, maar worden doorgaans geafficheerd in de aankoopprijs.

Lees meer over het koopproces in Frankrijk.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands