Bedenktijd bij de aankoop van een woning in Spanje

In Nederland heeft u bij de aankoop van een koopwoning of vakantiehuis een wettelijke bedenktijd van 3 dagen. Na ondertekening van het koopcontract begint een periode van 3 dagen te lopen waarbinnen u kosteloos kan afzien van de aankoop. In Spanje bestaat een dergelijke afkoelperiode niet.

Geen bedenktijd in Spanje

Na het afsluiten van het koopcontract heeft u geen bedenktijd. De koop is definitief gesloten en u kunt de uitgevoerde aanbetaling – doorgaans 10% van de koopprijs – niet meer recupereren. Dit geldt voor zowel een herverkoop als bij een nieuwbouw of een koop op plan.

Eerst werken met een reservatiecontract

Daarom adviseren we om altijd eerst te werken met een reservatiecontract. Met een reservatiecontract neemt u een optie op de woning gedurende een bepaalde periode, bijvoorbeeld 20 dagen. Binnen deze reservatieperiode kan de woning niet verkocht worden aan iemand anders en kunt u alle controles laten uitvoeren.

In de eerste plaats zijn dit de juridische controles. Zijn er bijvoorbeeld schulden of bouwovertredingen, zijn er beperkingen op vakantieverhuur of is de verkoper wel de geregistreerde eigenaar? Confianz kan u bijstaan met deze controles.

Daarnaast is de bouwkundige / bouwtechnische keuring ook mogelijk binnen de reservatieperiode. U kan dan een architect inschakelen om eventuele gebreken aan de woning op te sporen.

Bij reservatie betaalt u een eerste voorschot van tussen 1500 – 10.000 euro. Dit bedrag stort u bij voorkeur op een derdenrekening. Het reservatiebedrag kunt u recupereren bij juridische of bouwkundige gebreken.

Hier vindt u meer informatie over het reservatiecontract.

Daarna maakt u een koopcontract op

Zodra u een zicht heeft op de juridische en bouwkundige staat van de eigendom kan het koopcontract opgemaakt worden. In het koopcontract kunt u bijvoorbeeld nog extra clausules opnemen over het afhouden van schulden, het legaliseren van bouwovertredingen of het herstellen van bepaalde gebreken door de verkoper. Bij het koopcontract betaalt u een voorschot van in totaal 10% van de koopprijs; ook bij voorkeur op een derdenrekening.

Hier leest u meer over het koopproces van een woning in Spanje.

Besluit

Bedenktijd bij de aankoop van een woning in Spanje is niet gebruikelijk. U kunt daarentegen, in plaats van direct een koopcontract te tekenen, wel eerst een reservatiecontract opmaken. Zo kunt u alle controles laten uitvoeren, vooraleer u zich definitief verbindt tot aankoop.

Heeft u vragen over vastgoed kopen in Spanje? Neem dan gerust contact met ons op.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands