Vruchtgebruik kopen in Spanje: aankoopkosten

In het kader van successieplanning met de kinderen overweegt men vaak een gesplitste aankoop. Met deze constructie kopen de ouders het vruchtgebruik en de kinderen de blote eigendom. De aankoopkosten kunnen bij vruchtgebruik kopen in Spanje wel anders zijn dan bij een gewone transactie. Daarom geven we in dit artikel meer informatie.

U koopt een bestaande woning

Bij de aankoop van een bestaande woning betaalt u registratierechten (ITP). Het tarief varieert per autonome regio. Zo betaalt u in de Costa Blanca Noord en Zuid 10% registratierechten. In Murcia is het 8% en in Andalusië voorlopig nog 7%.

Bij de gesplitste aankoop bij een bestaande woning is er geen verschil qua registratierechten bij herverkoop.

Lees meer over de kosten en belastingen bij een aankoop in Spanje.

U koopt nieuwbouw

Bij de aankoop van nieuwbouw betaalt u op het Spaanse vaste land en de Balearen 10% btw. Er is geen opsplitsing tussen de grond en de constructie. Daarnaast betaalt u een zegelrecht. Dit zegelrecht (AJD) is afhankelijk van de autonome regio en varieert van 1,2% – 2%.

In Spanje is er evenwel geen btw op de verkoop van het vruchtgebruik. Hierdoor betaalt u het registratierecht op het aandeel van het vruchtgebruik en btw + het zegelrecht op het aandeel blote eigendom. Om die reden zijn er bij een gesplitste aankoop, naast de gebruikelijke voordelen qua successieplanning, ook minder aankoopkosten bij nieuwbouw.

Let op: niet alle promotoren gaan akkoord met de verkoop van het vruchtgebruik.

Een voorbeeld

U koopt een nieuwbouw in Murcia voor de prijs van 250.000 euro exclusief kosten. De waarde van het vruchtgebruik komt overeen met 36% of 90.000 euro. De waarde van de blote eigendom is 64% of 160.000 euro. Op het aandeel vruchtgebruik betaalt u 8% registratierechten. Dit is 7.200 euro. Op het aandeel blote eigendom betaalt u 10% btw + 2% zegelrecht. Dit is in totaal 19.200 euro. De totale overdrachtsbelastingen komen dan op 26.400 euro.

Als u evenwel de volle eigendom koopt, wordt er op de koopprijs van 250.000 euro 10% btw + 2% zegelrecht gerekend. Dit komt dan op 30.000 euro overdrachtsbelastingen. De gesplitste aankoop resulteert dan in een besparing van 3.600 euro. Mooi meegenomen.

Hier vindt u meer informatie over een gesplitst aankoop in Spanje.

De aanwas is in Spanje belastbaar

Wanneer het vruchtgebruik uitdooft, wordt de blote eigenaar automatisch volle eigenaar. In Vlaanderen is de aanwas van het vruchtgebruik niet belastbaar. In Spanje echter wel. U betaalt dan het registratierecht op basis van de waarde van het vruchtgebruik op moment van aanwas.

Hier vindt u meer informatie over het einde van het vruchtgebruik.

Waarom is vruchtgebruik kopen in Spanje dan interessant?

De Vlaamse erfbelasting is ook van toepassing op buitenlands vastgoed. Via een gesplitste aankoop kunt u erfbelasting op uw vastgoed in Spanje vermijden.

Heeft u vragen over kopen in Spanje? Neem dan gerust contact met ons op.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands