Verlaagde Spaanse erfbelasting vanaf 2018

Vanaf 1 januari 2018 wordt de erfbelasting in Murcia en Andalusië verlaagd. Ook zijn er wijzigingen aan de schenkbelasting. In bepaalde situaties is het nu mogelijk om te erven of te schenken zonder belastingen te betalen in Spanje.

Erfbelasting en schenkbelasting in Murcia

Afstammelingen ouder dan 21 jaar en de langstlevende echtgenoot kunnen reeds sinds 2017 genieten van een vermindering van 60% op het belastingtarief. Vanaf 2018 komt daar een extraatje bij. De belastbare basis voor de kinderen, de ouders en de langstlevende echtgenoot wordt verminderd met 99%. Hierdoor betalen uw erfgenamen quasi geen erf- of schenkbelasting meer.

Lees meer over het nut van een Spaans testament.

Erfbelasting en schenkbelasting in Andalusië

Erfenissen in Andalusië lager dan 1.000.000 euro zullen vanaf 2018 niet meer worden belast. Er zijn in dat geval geen successierechten meer verschuldigd. Deze regeling geldt voor de kinderen, de kleinkinderen, de ouders en de langstlevende echtegenoot van de erfgenaam. Er dient nog wel een aangifte te gebeuren.

In geval van een schenking is de situatie anders. Zo is het belastbaar minimum er ook voor schenkingen. Het geldt echter enkel voor het schenken van een onderneming of in geval de begiftigde de schenking zal gebruiken om een onderneming op te starten.

Kom meer te weten over schenken in Spanje.

Wat betekent dit voor mij?

Als inwoner van België bent u nog steeds erfbelasting verschuldigd in België. De verlaagde successierechten in Spanje hebben ook impact op de berekening van de Belgische successierechten. Erfbelasting in België wordt immers berekend op basis van uw wereldwijd vermogen. Hoe groter uw vermogen, hoe hoger het progressief tarief.

Door het schenken van Spaanse bezittingen kunnen uw erfgenamen belastingen in België besparen. Schenken kan dan een goede manier zijn om de overdracht van vermogen te regelen.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands