Bankbeslag in Spanje: ken de valkuilen

De laatste jaren kopen meer Belgen een woning in Spanje uit bankbeslag. Via bankbeslag kunt u aan interessante prijzen vastgoed kopen, maar vanuit een juridisch oogpunt dient u rekening te houden met een aantal valkuilen. Bankbeslag is immers niet zonder gevaar. Daarom bespreken we in dit artikel enkele veelvoorkomende problemen bij bankbeslag in Spanje.

Juridische documentatie ontbreekt

Spaanse banken houden geen rekening met de juridische aspecten en de staat van het onroerend goed, zodat u geen garantie heeft dat u uw eigendom ten volle kan benutten. De vorige eigenaar werkt meestal niet mee met de bank en verschaft zelden de noodzakelijke of de meest recente officiële documenten.

Ook is het gebruikelijk dat het kadaster niet werd aangepast. Soms ontbreekt de notariële akte van de vorige eigenaar. Ook kan de stedenbouwkundige vergunning niet meer in orde zijn omwille van recente verbouwingen, kan het pand kan onbewoonbaar verklaard zijn, kan er een bevel tot afbraak van een (gedeelte) van de woning bestaan etc. Dit is allemaal mogelijk zonder weet van de bank.

Schulden verbonden aan het pand

Sterker nog, sommige eigenaars proberen tegenover de bank eventuele schulden te verbergen. Er kunnen dan schulden of boetes voor overtredingen verbonden zijn aan het pand. Denk aan belastingschulden, onbetaalde bijdragen aan de vereniging van mede-eigenaars, onbetaalde gemeentelijke taksen, onbetaalde nutsvoorzieningen, etc. Als koper zullen de schuldeisers u aanspreken.

Tien jaar oude nieuwbouw

Indien de woning uit bankbeslag onbewoond is gebleven, kan zij kwalificeren als nieuwbouw. Hierdoor betaalt u btw én zegelrechten op de aankoopprijs.

Daarnaast kan de 10-jarige aansprakelijkheid van de aannemer reeds verstreken zijn. Tijdens de crisis van 2009 zijn er immers verschillende projectontwikkelaars failliet gegaan, waardoor zij hun panden nooit hebben kunnen verkopen.  Zo zijn er afgewerkte panden op de markt daterend van 2006 die nooit werden bewoond.

Afgesloten nutsvoorzieningen

Het pand kan afgesloten zijn van de nutsvoorzieningen, waardoor u nieuwe contracten en installaties dient aan te gaan. In geval van wanbetaling verbreken de elektriciteits- en watermaatschappij hun contracten met de eigenaar van het pand en sluiten het pand af. Als nieuwe eigenaar dient u niet alleen de onbetaalde facturen over te nemen, u dient ook terug alle installatiekosten te betalen.

Bankbeslag mijden?

Een pand uit bankbeslag kopen kan zeker een goede zaak zijn. Als een pand uit bankbeslag echter bijzonder goedkoop wordt geprijsd, is juridisch advies altijd noodzakelijk. Er kan immers sprake zijn van verschillende verborgen kosten. Een juridisch onderzoek zal u toelaten om het volledige kostenplaatje in te schatten en om een weloverwogen aankoopbeslissing te maken.

Lees meer over het ongewone verloop bij een koop uit bankbeslag.

 

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands