Nieuwe stedenbouwkundige regels in Andalusië

Op 25 november 2021 keurde het parlement van de autonome regio Andalusië de “Ley de Impulso para la Sostenibilidad del Territorio en Andalucía” (hierna: LISTA) goed. De LISTA bestaat uit een set van nieuwe stedenbouwkundige regels in Andalusië. In deze bijdrage zal u meer informatie vinden over de concrete impact ervan voor eigenaars van een tweede verblijf in het Spaanse binnenland.

Illegale woningen: AFO-procedures

Er staan zo’n 300.000 illegale woningen in Andalusië. Vaak bevinden deze gebouwen zich in het Spaanse binnenland, in rustieke zones. Deze woningen zijn gegeerd door tweedeverblijvers. U koopt immers voor een doorgaans schappelijke prijs een ruime woning op een groot stuk grond.

Om deze woningen te kunnen regulariseren, ontstond er de AFO-regelgeving. Via een AFO-procedure kan een eigenaar zijn woning regulariseren mits het respecteren van strenge voorwaarden. Maar na een succesvolle AFO-procedure mag u nog altijd geen uitbreidings- of verbeteringswerken uitvoeren. U zal bijvoorbeeld geen vergunning krijgen voor een zwembad of een extra bijgebouw. Daarnaast kan de doorlooptijd van een AF0-procedure al snel oplopen tot 6 maanden. Ook de kosten zijn niet gering.

Lees meer over een AFO-procedure.

Impact van nieuwe stedenbouwkundige regels in Andalusië

De nieuwe regelgeving – en de wet moet men nog veder uitwerken – zou de AFO-procedure vereenvoudigen voor eengezinswoningen in rustiek gebied. Ook zouden deze gebouwen in beperkte mate gerenoveerd mogen worden. Echter dient Junta de LISTA nog concreet in te vullen. Deze acties mogen we pas in de loop van 2022 verwachten.

Besluit: niet te vroeg victorie kraaien

Wees nog altijd voorzichtig wanneer een AFO-procedure ter sprake komt. In de toekomst zou er mogelijks beterschap komen, maar momenteel lezen we voornamelijk speculatie. In praktijk kan een AFO-procedure enorm lang duren en we merken dat verkopers pas effectief een procedure in gang zetten wanneer zij een kandidaat-koper hebben gevonden. Laat u dus goed informeren over de concrete stand van zaken.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands