Vastgoed in Almeria kopen: illegale woningen

Gaat u vastgoed in Almeria kopen? In het verleden werden woningen gelegen in rustiek gebied in Almeria – of andere regio’s in Andalusië – vaak illegaal gebouwd. Tegenwoordig zien we dat deze woningen op de markt komen. Daarom zal dit artikel meer uitleg geven over vastgoed in Almeria kopen, met aandacht voor losstaande woningen in rustiek gebied.

Het probleem: 3/5 van de woningen in rustiek gebied zijn niet legaal

Zo’n 15 jaar geleden was het mogelijk om illegaal een woning te bouwen in landelijk gebied (rústica). Naar schatting waren er in 2009 zo’n 300.000 illegale woningen in rustiek gebied in Andalusië. Hoewel veel van deze bouwovertredingen ondertussen zijn verjaard, zijn de woningen nog steeds illegaal. Met alle gevolgen van dien. Om die redenen heeft Andalusia de AFO-procedure (Asimilado a Fuera de Ordenación) in het leven geroepen.

De oplossing: de AFO-procedure

Via een AFO-procedure kunt u een illegaal gebouwde woning laten regulariseren door de gemeente. Bij een succesvolle AFO-procedure is de woning dus niet meer illegaal. Dit betekent dat een conforme connectie met de reguliere nutsvoorzieningen mogelijk wordt. Daarnaast mogen er renovatiewerken plaatsvinden. En dan kunt u de woning ook inschrijven in het registratiekantoor, zodat u een rechtsgeldige titel verkrijgt op het onroerend goed.

Een AFO-procedure is evenwel niet goedkoop. Er zijn gemeentebelastingen te betalen. U moet een architect inschakelen. Mogelijks dienen er aanpassingen te gebeuren aan de woning. Denk bijvoorbeeld aan de plaatsing van een septische tank. U mag toch minimaal zo’n 15.000 euro aan kosten rekenen voor de volledige legalisatie.

Lees meer over mogelijke problemen bij een illegale constructie.

Laat de woning voorafgaandelijk controleren

Indien u plant om een losstaande woning in Spanje te kopen, is het belangrijk dat u minstens op de hoogte bent van de juridische status van het pand. Deze controle gebeurt voorafgaandelijk aan het ondertekenen van de koopovereenkomst.

Daarom kunt u eerst een reservatiecontract afsluiten met de verkopers. Een reservatiecontract kunt u vergelijken met een optie. Tijdens de optieperiode kan de verkoper de woning niet meer verkopen aan anderen en heeft u tijd om de noodzakelijke controles te laten uitvoeren.

Lees meer over het reservatiecontract.

Idealiter is de AFO-procedure reeds afgerond op moment van het tekenen van de compromis. Echter zien we in praktijk dat verkopers pas de nodige stappen ondernemen wanneer zij een koper hebben gevonden. Als we vaststellen dat de AFO-procedure nog lopende is, zijn er een aantal mogelijkheden. Zo kunnen we de reservatie verlengen met x-aantal maanden tot de voltooiing van de procedure. Of we kunnen een substantiële retentie afhouden van de koopprijs. Een huurkoop is ook een optie, maar meestal staan de verkopers hierop niet te wachten.

Hier vindt u meer informatie over het koopproces van een woning in Almeria of aan de Costa del Sol.

Het is aan te raden dat u de juridische staat van uw toekomstige woning kent vooraleer u koopt. Op basis van onze controles staan we u bij met veilig kopen in Spanje.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands