Hoe opent u een Spaanse bankrekening?

Het nut van een Spaanse bankrekening is voer voor discussie. Echter is een Spaanse bankrekening openen vaak een veilig hulpmiddel om vastgoed te kopen in Spanje. Daarnaast zal het opzetten van domiciliëringen bij Spaanse ondernemingen gemakkelijker verlopen. Daarom legt dit artikel uit hoe u een Spaanse bankrekening kunt openen.

De onderstaande video is een samenvatting van deze blog gemaakt met behulp van artificiële intelligentie.

Waarom een Spaanse bankrekening?

Met een Spaanse bankrekening verloopt de aankoop van vastgoed in Spanje veiliger. De betaling van het saldo van de koopprijs kan immers verlopen via uw eigen bankrekening, zodat u altijd zelf controle heeft over de gelden. Ook kunt u via uw Spaanse bankrekening een bankcheque laten uitschrijven.

Daarnaast verlopen betalingen voor de kosten gemakkelijker. Het is nog altijd zo dat veel ondernemingen (nutsbedrijven, internet, televisie, etc.) enkel domiciliëring aanvaarden via een Spaanse bankrekening.

Hier vindt u meer informatie over de betalingswijze bij de aankoop van vastgoed in Spanje.

Optie 1: U bent in Spanje

In dat geval is het eenvoudig. U kunt zich (eventueel na afspraak) aanmelden bij een branche. De rekening kan dan onmiddellijk worden geopend. Sommige banken zullen voor de finale activatie van uw rekening uw NIE-nummer nodig hebben, alsook een aantal persoonlijke gegevens.

Hier vindt u meer informatie over een NIE-nummer aanvragen.

Optie 2: U bent niet in Spanje

Als u zelf niet in Spanje bent, kunnen we voor u een Spaanse bankrekening openen via een notariële volmacht. Een volmacht kan verleden worden in Spanje of in België.

Daarna zal de bank de volmacht valideren. Dit neemt zo’n 3 werkdagen in beslag. Eens de volmacht werd gevalideerd, dient u een aantal persoonlijke gegevens door te geven en een klantenformulier in te vullen.

Als de bank uw aanvraag goedkeurt, kunnen wij voor u de bankcontracten ondertekenen. Uw Spaanse bankrekening wordt dan actief gedurende een periode van 4 weken. Op een provisionele rekening kunt u gelden storten en kunnen wij mits uw voorafgaandelijke goedkeuring betalingen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het uitschrijven van een bankcheque. Er zijn wel een aantal restricties. Zo is internet banking nog niet mogelijk.

Om een definitieve bankrekening te openen, dient u zich persoonlijk aan te melden in een branche. Omwille van de antiwitwaswetgeving is de bank immers verplicht om u te identificeren. Internet banking kunt u dan ineens mee activeren.

Hier vindt u meer informatie over een notariële volmacht.

Let op: registratieplicht buitenlandse bankrekening

Vergeet uw Spaanse bankrekening niet te registreren bij de Nationale Bank én aan te geven in de aangifte personenbelastingen. Dit is immers wettelijk verplicht.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands