Schenken aan een Nederlander in Spanje

Uw meerderjarige kinderen wonen in Spanje. Uzelf woont in Nederland. In welk land zal u schenkbelasting betalen? In dit artikel vindt u meer informatie over schenken aan een Nederlander in Spanje. Tevens leggen we de principes uit als u wenst te schenken vanuit Spanje.

De onderstaande video is een samenvatting van deze blog gemaakt met behulp van artificiële intelligentie.

Juridisch kader in Spanje

Wanneer de begunstigde van de schenking fiscaal inwoner is van Spanje, zijn alle wereldwijde inkomsten, erfenissen en schenkingen in Spanje belastbaar. Indien u dus in Spanje woont en u ontvangt een schenking uit het buitenland, dient u een aangifte in Spanje te doen. De schenkbelasting is evenwel afhankelijk van de autonome regio. Zo is er een quasi volledige vrijstelling in de schenkbelasting in Andalusië op voorwaarde dat u de schenking ontvangt middels een notariële akte.

Let op: als u vastgoed schenkt, bent u onderhevig aan meerwaardebelasting.

Hier vindt u meer informatie over schenken in Spanje.

Juridisch kader in Nederland

Nederland kijkt voor de toepassing van de schenkbelasting naar de woonplaats van de schenker. Dit betekent dat als u een schenking ontvangt van iemand woonachtig in Nederland, er ook Nederlandse schenkbelasting wordt betaald. Conform de Nederlandse wetgeving heeft u voor schenkingen een vrijstelling van 6.035 euro in 2023. Daarna gelden er tarieven van 10 – 20% voor schenkingen aan de partner en kinderen. De tarieven voor kleinkinderen gaan van 18% tot 36% en voor anderen van 30% tot 40%.  Mogelijks zijn er vrijstellingen van toepassing. Denk bijvoorbeeld aan de eenmalige verhoogde vrijstelling van 27.231 euro van toepassing indien u jonger bent dan 40 jaar.

Hier vindt u meer informatie over hoe u de aangifte van de schenkbelasting in Nederland indient.

En andersom? Wat als u schenkt vanuit Spanje naar Nederland?

Deze situatie is voornamelijk relevant voor Nederlanders die emigreerden naar Spanje en hun kinderen en/of familieleden in Nederland nog willen bevoordelen, door bijvoorbeeld een schenking met warme hand (schenking bij leven).

Indien u woont in Spanje en u schenkt aan iemand woonachtig in Nederland, zijn er twee mogelijkheden.

  1. Als de goederen die u schenkt gelegen zijn in Spanje (bijvoorbeeld een woning of gelden op een Spaanse bankrekening) is de begunstigde belastingplichtig in Spanje. De schenkbelasting in Spanje is afhankelijk van de autonome regio.
  2. Als u goederen schenkt die niet gelegen zijn in Spanje en de begunstigde is geen inwoner van Spanje, is er geen Spaanse schenkbelasting.

 

Voor de Nederlandse schenkbelasting zijn er drie mogelijkheden.

  1. Heeft u als schenker de Nederlandse nationaliteit en woont u langer dan 10 jaar in Spanje of buiten Nederland? Dan is er geen schenkbelasting in Nederland te betalen.
  2. Heeft u als schenker de Nederlandse nationaliteit en woont u korter dan 10 jaar in Spanje of buiten Nederland? In dat geval dient de begunstigde van de schenking een aangifte in Nederland in te dienen.
  3. U woonde in Nederland, maar u heeft niet de Nederlandse nationaliteit? Als u sinds meer dan 1 jaar niet meer in Nederland woont, is er geen schenkbelasting.

 

Lees meer over emigreren naar Spanje.

Besluit: schenken aan een Nederlander in Spanje

Bestudeer op voorhand de mogelijkheden om zo fiscaal vriendelijk als mogelijk te kunnen schenken en om bij voorkeur schenkbelasting in beide landen te vermijden.

Heeft u vragen over kopen en emigreren naar Spanje? Neem dan gerust contact op via info@confianz.nl.

 

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands