Sancties tegen Rusland: let op met een Russische verkoper

Indien u vastgoed koopt van een verkoper met de Russische nationaliteit, is het belangrijk dat u eerst een paar gerichte vragen stelt. Omwille van de sancties tegen Rusland is het immers mogelijk dat een Russische verkoper uw geld niet kan ontvangen.

De onderstaande video is een samenvatting van deze blog gemaakt met behulp van artificiële intelligentie.

Over welke sancties gaat het?

Europese banken mogen niet meer dan 100.000 euro aan deposito’s aanvaarden per Russische rekeninghouder.

Indien een bankrekening bijvoorbeeld twee Russische titularissen heeft, is het maximale bedrag op deze rekening 200.000 euro. Als voorwaarde geldt wel dat beide titularissen effectief voor de helft eigenaar zijn van de gelden op de rekening. Louter en alleen extra titularissen toevoegen aan een bankrekening om de limiet te verhogen, mag niet.

Wat betekent dit voor de koper?

Indien u een woning koopt van een Rus met een transactiewaarde hoger dan 100.000 euro moet u opletten. Wellicht gaat u de verkoper niet kunnen betalen. De bank van de begunstigde zal immers geen gelden aanvaarden indien er op de bankrekening meer dan 100.000 euro staat of wordt gestort.

Een voorbeeld. U koopt een woning van 220.000 euro. De verkoper heeft 75.000 euro op zijn bankrekening staan. De verkoper kan dan maar maximaal 25.000 euro ontvangen. De overige 195.000 euro kunt u niet betalen.

Zijn er uitzonderingen?

Ja. De sancties zijn niet van toepassing op Europese ingezetenen, noch op burgers met een EU-nationaliteit. In geval de verkoper officieel woonachtig is in Spanje en dus ook ingeschreven staat als inwoner van Spanje, is de limiet van 100.000 euro er niet.

Besluit

Indien u verneemt dat u handelt met een verkoper met de Russische nationaliteit, kunt u best – vooraleer u zich verbindt tot aankoop – nagaan waar de verkoper officieel woonachtig is. Indien de Russische verkoper geen dubbele nationaliteit heeft en ook niet is ingeschreven als inwoner, kan de transactie moeilijkheden ondervinden. Vraag daarom naar het DNI-nummer (niet het NIE-nummer) van de verkoper voor u zich tot aankoop verbindt.

Bronnen: Artikel 5b – COUNCIL REGULATION (EU) 2022/328 of 25 February 2022 en de interpretatie ervan door de Spaanse thesaurie.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands