Hoe vermijd ik krakers / okupas in Spanje?

Krakers, of okupas, zoals het in Spanje bekend is, is een fenomeen dat in veel steden in Spanje voorkomt. Het is een probleem dat veel eigenaars treft en kan leiden tot financiële en juridische problemen. In praktijk moeten we het probleem wel nuanceren: zo zien we bijvoorbeeld bij nieuwbouw quasi geen dossiers met krakers.

Eenmaal u een kraker uw woning bezet, is het bijzonder moeilijk om hen te laten uitzetten. Zo heeft u zelf geen toegang meer tot uw eigen woning en mag u bijvoorbeeld niet de nutsvoorzieningen afsluiten. Om okupas uit te zetten, zal u een gerechtelijke procedure moeten starten. Daarom is het beter om krakers te voorkomen. Hieronder vindt u vijf tips om krakers te vermijden.

De onderstaande video is een samenvatting van deze blog gemaakt met behulp van artificiële intelligentie.

1. Controleer de notulen van de vereniging van mede-eigenaars

Vooraleer u tot aankoop overgaat van een woning in een urbanisatie of een appartement, is het belangrijk dat u de notulen van de vereniging van mede-eigenaars laat controleren. Doorgaans kunt u aan de hand van de betaalachterstanden van eigenaars een inschatting maken of er een pand wordt gekraakt. Ook maakt men er vaak melding van of er krakers zijn in het complex. In het kader van de juridische controles onderzoeken en bevragen wij de vereniging van mede-eigenaars om te bekijken of er al dan niet een probleem is geweest met krakers in het verleden. Dit kan u helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing voordat u de woning aankoopt.

Hier vindt u meer informatie over de juridische controles bij de aankoop van een woning in Spanje.

2. Vervang onmiddellijk na aankoop de sloten

Eén van de eerste stappen nadat u een woning heeft gekocht, is het vervangen van de sloten. Dit is vooral belangrijk als het pand eerder is bewoond of als er andere mensen in het gebouw wonen. Zeker in appartementsgebouwen kunnen meerdere personen over de sleutels beschikken. Denk aan verschillende makelaarskantoren, de vorige eigenaars, de syndicus etc. Door de sloten te vervangen, voorkomt u dat iemand anders nog toegang heeft tot de woning. Als de woning eenmaal is afgesloten met nieuwe sloten, is de kans op ongewenst bezoek alvast kleiner.

3. Plaats een alarmsysteem

Een ander belangrijk hulpmiddel om krakers te vermijden is het plaatsen van een alarmsysteem. Dit kan helpen om krakers af te schrikken en kan u tijdig waarschuwen als er iets verdachts gebeurt. Zorg ervoor dat het alarm goed werkt, er een stabiele internetverbinding is en dat het luid genoeg is om buren en omwonenden te waarschuwen als er een inbraak plaatsvindt. Een alarmsysteem met 24/24 monitoring en een meldkamer is ook een aanrader. Indien het internet wordt onderbroken en u de woning niet meer kan opvolgen, kan het nuttig zijn om af en toe een buur, kennis of vriend de woning te laten bezoeken.

4. Zorg ervoor dat uw woning er bewoont uitziet

Als uw woning er bewoont uitziet, schrikt dit krakers af. Zorg er bijvoorbeeld voor dat regelmatig het zwembad en tuin worden onderhouden.

5. Bel onmiddellijk de politie

Als er eenmaal melding wordt gemaakt van een indringer, is het cruciaal om onmiddellijk de politie te bellen. De eerste 48 uren zijn immers cruciaal, omdat u de krakers daarna alleen via een gerechtelijke procedure kunt laten uitzetten, wat veel geld, kopzorgen en tijd kost. Hoe sneller u de politie op de hoogte stelt, hoe beter de kans dat de krakers snel worden verwijderd en uw eigendom wordt beschermd.

In conclusie, het verwijderen van krakers of okupas zijn een serieus probleem in Spanje. Door de bovengenoemde tips te volgen, heeft u meer kans dat u ongewenst bezoek vermijdt.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands