Registratieverplichting verhuur van vakantiewoning

U kan in de Costa Blanca uw tweede verblijf niet zomaar meer verhuren als vakantiewoning. Enerzijds is er wetgeving omtrent het aanbieden van toeristische diensten, waaronder het verhuren van vakantiewoningen (Vivienda of Apartamento Turístico). Anderzijds moet u uiteraard belastingen betalen op uw huurinkomsten. Dit artikel bespreekt de registratieverplichting van de verhuur van een vakantiewoning in de Comunidad Valenciana.

Wanneer verhuurt u uw tweede verblijf als vakantiewoning?

Het Decreto 92/2009 regelt het toeristisch verblijf. Het aanbieden van een vakantiewoning is een toeristische dienst wanneer de volgende voorwaarden zijn voldaan.

  • De huurders betalen voor het gebruik van de woning.
  • De woning is onmiddellijk beschikbaar.
  • Het doel van de huur is toeristisch.
  • De woning wordt op regelmatige basis verhuurd.

 

Toeristisch doel

Het toeristisch doel wordt vergeleken met residentiële huur. Als het verblijf van de huurders een permanent of langdurig karakter heeft, is er geen sprake van een toeristisch doel. Dit is doorgaans een huurperiode van 1 à 2 maanden.

In geval van een permament karakter is er sprake van woninghuur. Als het gaat over een langdurige periode (bijvoorbeeld seizoensverhuur), is het gemene huur.

Een kort verblijf voor recreatieve doeleinden heeft echter vaak een toeristisch doel. De intentie van de huurder is dus het criterium.

Wat is verhuur op ‘regelmatige basis’?

Ook moet er sprake zijn van verhuur ‘op regelmatige basis’. Dit wordt vermoed als één van de onderstaande situaties voor u geldt.

  • U werkt samen met een tour operator, verhuurkantoor of een toeristisch dienstverlener.
  • De woning wordt geadverteerd, dan wel online of offline.
  • Er worden hoteldiensten geleverd.

Wat is de registratieverplichting?

Toeristische verblijven dienen geregistreerd te worden in het Registro de Turismo. Als u tussen de 1 – 4 vakantiehuizen verhuurt, bent u verplicht zich te registreren als particular. Vanaf 5 vakantieverblijven bent u een onderneming.

Het registratienummer van de vakantiewoning dient u te gebruiken in al uw communicatie betreffende de verhuur van het onroerend goed.

Update: sinds 8 juli 2018 heeft u ook een ´visto bueno´ van de lokale gemeente nodig. Dit is een certificaat waarin de gemeente vast stelt dat uw woning wel degelijk aan alle normen voldoet. Daarnaast kan gemeente op basis van haar stedenbouwkundige bevoegdheden zelf regels formuleren over woningen die worden verhuurd aan toeristen.

Hoe registreren?

Registreren is vrij eenvoudig. U vult dit formulier in en bezorgt het aan de Registro del Servicio Territorial de Turismo te Alicante, Valencia of Castellón.

Zijn er andere verplichtingen?

Eens geregistreerd zal uw woning aan kwaliteitsstandaarden moeten voldoen.  Ook zal u geen waarborg mogen vragen hoger dan 250 euro, tenzij de huurder expliciet instemt met een hoger bedrag. Tot slot is het aan te raden dat uw verzekering inlicht over uw verhuuractiviteiten. Het is immers mogelijk dat de verzekeraar geen schade dekt die werd veroorzaakt door huurders.

Lees meer over de verplichtingen bij verhuren aan toeristen. 

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands