De ingebruikname van uw nieuwe woning in Spanje

Eens de Spaanse koopakte wordt getekend, bent u eigenaar van uw nieuwe woning. Echter is de ingebruikname van een woning in Spanje na koopakte meestal niet mogelijk of aan te raden. Vanaf dag 1 overnachten is dus niet altijd haalbaar. En dit komt door een aantal praktische redenen. In deze bijdrage vindt u meer informatie.

Bij een woning in herverkoop

Vanaf u de koopakte ondertekent bij de notaris in Spanje, bent u eigenaar. Binnen een aantal maanden na aankoop zal uw eigendomstitel ook ingeschreven worden bij het Registratiekantoor. Zo bent u eveneens geregistreerd eigenaar.

Direct na koopakte kunt u de woning in herverkoop ook ingebruiknemen. In de meeste koopcontracten komen partijen immers overeen dat de verkoper de bestaande aansluitingen nog tot +/- 14 dagen na akte laten lopen. In principe is bij herverkoop de dag van akte ook de dag van ingebruikname. Met andere woorden: u kunt vanaf dag 1 in uw Spaanse woning overnachten.

Lees meer over de praktische punten van de aankoop van een woning in Spanje.

Bij een koop op plan of nieuwbouw

Bij een koop op plan of bij de aankoop van een nieuwbouwwoning in Spanje bent u ook eigenaar vanaf akte, maar de onmiddellijke ingebruikname is vaak praktisch wat moeilijker. Er zijn hiervoor twee redenen.

De eerste oorzaak heeft betrekking tot de restpunten. In Spanje heeft de promotor nog tijd tot na de akte om de restpunten in orde te maken. Hiervoor bestaat geen vaste wettelijke termijn, maar uiteraard dient de promotor zo snel als mogelijk te handelen. Er geldt dus een redelijke termijn die afhangt van het indienen van de snagging list, de levertijden van de materialen, vakantiedagen, de benodigde werkzaamheden etc. Uit praktijk blijkt dat eventuele openstaande restpunten doorgaans binnen een maand worden opgelost. De restpunten doen uiteraard geen afbreuk aan de garantie.

De tweede reden bestaat uit de aansluiting van de nutsvoorzieningen. Bij nieuwbouwwoningen zullen we de contracten voor water en elektriciteit voor het eerst aanvragen. Vaak zal de maatschappij ook de meters nog komen plaatsen. Reken voor de aansluiting van water zo’n 14 dagen na akte. Voor elektriciteit houdt u best rekening met 14 tot 30 dagen na akte. In uitzonderlijke gevallen voorziet de promotor nog zelf voor de tijdelijke levering van water en elektriciteit.

Hoewel u dus eigenaar bent vanaf akte en u de woning kunt betreden, is het raadzaam om toch te wachten met de eerste overnachting. Hetzelfde geldt voor de verhuis of de levering van de inboedel.

Let op: de gemene delen moeten niet per se afgewerkt zijn bij de akte.

Hier vindt u meer informatie over de oplevering van een nieuwbouw in Spanje.

Besluit: ingebruikname van een woning in Spanje

Bij een herverkoop zal u doorgaans onmiddellijk na akte naar believen gebruik kunnen maken van uw nieuwe woning. U kunt er dus vanaf dag 1 overnachten.

Bij een koop op plan of bij een nieuwbouw is het evenwel aan te raden om nog even te wachten tot de restpunten zijn afgewerkt en de aansluitingen worden voorzien. In het algemeen houdt u bij nieuwbouw best rekening met 30 dagen na akte vooraleer u start met een planning. Boek daarom voor uw verblijf een hotel. We kunnen de koopakte ook voor u tekenen via een notariële volmacht. Zo kunt u afreizen naar Spanje en voor het eerst in de woning overnachten als alle punten in orde zijn.

Heeft u vragen over nieuwbouw kopen in Spanje? Hier vindt u alvast het koopproces uitgelegd in vijf stappen of neem gerust contact op.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands