Cowboys op de Spaanse vastgoedmarkt: terug van (nooit) weggeweest?

In 2018 schreven we in een artikel over cowboys op de Spaanse vastgoedmarkt dat amateuristische Spaanse bouwpromotoren moeilijker toegang kregen tot de markt omwille van de financiële crisis. Heden zijn we een drietal jaar verder en ondertussen ziet de markt er toch anders uit. Zijn de cowboys terug van weggeweest?

Populaire Spaanse vastgoedmarkt

Door de coronacrisis zijn tweede verblijven zeer populair geworden. En omwille van de lage rentes kunnen potentiële kopers goedkoop lenen. Onder impuls van deze marktomstandigheden zien we verschillende nieuwe promotoren op de markt. Uit onze praktijk blijkt evenwel dat deze projectontwikkelaars het niet zo nauw nemen met de regels. Dit heeft voornamelijk gevolgen voor kopen op plan in Spanje.

Waar op letten bij op plan kopen in Spanje?

Wat komen we zoal tegen in recente dossiers?

Het meestvoorkomende probleem is het gebrek aan een bankgarantie. Een bankgarantie beschermt uw tussentijdse betalingen aan de promotor en is nochtans bij wet verplicht.

De banken beoordelen promotoren op voldoende solvabiliteit vooraleer zij een bankgarantie uitschrijven. Kleine promotoren of nieuwe promotoren hebben evenwel vaak nog geen trackrecord. Zo hebben we dossiers met promotoren met een maatschappelijk kapitaal van 4000 euro. Bovendien zijn er door de lockdown van 2020 minder verkopen geweest, met liquiditeitsproblemen tot gevolg. En banken zijn omwille van de coronacrisis strenger met het toekennen van financiering of garanties.

Ook bestaan er promotoren die de werken reeds startten zonder bouwvergunning. In dat geval is het aan te raden om de contractbetalingen op te schorten tot de bouwvergunning werd verleend. Deze mogelijkheid neemt u best op in een aparte annex.

Tot slot zijn er ook projectontwikkelaars die nog geen geregistreerd eigenaar zijn van de grond waarop zij bouwen. Vaak heeft dit een specifieke reden, waardoor er geen standaardoplossing voorhanden is. Het moederbedrijf kan bijvoorbeeld eigenaar zijn van de gronden. Of de promotor is nog in het aankoopproces van de grond.

Lees meer over een bankgarantie in Spanje.

Wat betekent dit concreet voor uw aankoop?

Vaak doen dergelijke situaties zich voor bij kleine promotoren in de Costa Blanca en de Costa Calida. En bij grote promotoren die aparte vennootschappen oprichten per project.

Dit betekent evenwel niet per se dat u bij een dergelijk project niet veilig kan aankopen. Wel is het aan te raden dat u wacht om een contractbetaling uit te voeren tot de promotor met een aanvaardbare oplossing komt. Zo’n onderhandeling neemt wel tijd in beslag en finaal is niet elke promotor hiertoe bereid. Daarom is het belangrijk dat u vooraf goed wordt geïnformeerd.

Lees meer over het aankoopproces van nieuwbouw in Spanje.

Heeft u vragen over nieuwbouw kopen in Spanje? Neem dan gerust contact op.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands