Thuiswerken in Spanje of verhuizen: niet zonder gevolgen

In de pers verschenen verschillende artikels (HLN, GVA) over landgenoten die – mede omwille van de coronacrisis – van plan zijn om definitief te verhuizen naar Spanje. Daarnaast lezen we berichten over thuiswerken in Spanje. Bij Confianz hebben we hierover reeds verschillende vragen over ontvangen.

Wat echter veel mensen vergeten, zijn de fiscale implicaties van een verhuis. Spanje is immers, in tegenstelling tot wat men vaak denkt, geen belastingparadijs.

Bekijk is ons webinar over telewerken vanuit Spanje.

Heeft u vermogen in België?

In Spanje zijn er voornamelijk twee belastingen die pijn doen. Enerzijds is er de Spaanse vermogensbelasting. Dankzij de hoge vrijstellingen per persoon, valt deze belasting voor veel Belgen nog wel mee.

Anderzijds is er de Spaanse meerwaardebelasting. Nu de aangifte van de Spaanse personenbelasting tegen 30 juni binnen moet zijn, zien we wederom de gevolgen van verhuizen zonder planning. Denk bijvoorbeeld aan mensen die hun huis in België verkochten en nu een aanzienlijke meerwaardebelasting moeten betalen aan de Spaanse fiscus. Hetzelfde geldt voor particulieren met aandelenportefeuilles of vennootschappen.

Gaat u thuiswerken in Spanje?

Ook voor zij die gaan “thuiswerken” kunnen er fiscale gevolgen zijn. Mogelijks wordt u fiscaal resident in Spanje en betaalt u op uw wereldwijde inkomen en vermogen Spaanse belastingen. Een andere mogelijkheid is dat een gedeelte van uw inkomen wordt belast conform de Spaanse wetgeving. Tot slot kunt u als expat ook mogelijks beroep doen op de Beckham Rule.

Voor elke particulier is de situatie anders. Daarom is het aan te raden dat u uw situatie laat doorlichten.

Lees meer over emigreren naar Spanje en de gevolgen op uw belastingen.

Vermijd verrassingen

Vooraleer u definitief verhuist naar Spanje, kunt u best nagaan wat voor u de gevolgen zijn van een eventuele verhuis. In dit artikel hebben we de nadruk gelegd op de fiscale aspecten, maar u dient ook rekening te houden met erfrechtelijke factoren en uw sociale zekerheid. Zo is de Spaanse wetgeving wat betreft uitkeringen en ziektezorg fundamenteel anders dan in België.

Lees meer over de ziekteverzekering in Spanje.

Heeft u vragen over emigreren naar Spanje? Neem dan gerust contact op.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands