coronamaatregelen

Corona FAQ

Update: 7 mei.

Omwille van het Corona-virus werd op 14 maart 2020 de noodtoestand in Spanje uitgeroepen.

Update 28/04: de noodtoestand werd verlengd tot 9 mei. Op 28/04 heeft de Spaanse regering haar exit plan voorgesteld. De eerste fase, fase 0, een voorbereidingsfase, start in principe op 4 mei. De Spaanse overheid mikt om einde juni deels te normaliseren, met het oog op het redden van het toeristisch seizoen.

Hoopvol is wel dat men de fases gaat toepassen en evalueren per autonome regio, zonder vaste kalender. De regio’s Costa Blanca, Murcia, de Balearen, de Canarias en Andalusië zijn immers minder hard getroffen dan bijvoorbeeld Madrid en Catalonië. Mogelijks kan de situatie in deze regio’s sneller evolueren.

Er is in het plan nog geen sprake over buitenlandse reizen. Dit moet op Europees niveau worden besproken.

Op basis van onze gratis corona advieslijn (corona@confianz.be) hebben we een lijst samengesteld met de meest voorkomende vragen.

1. Wat met de koop of verkoop van mijn Spaans vastgoed?

Als gevolg van de noodtoestand nam het Spaanse Nationaal College van Notarissen onder andere de onderstaande maatregelen.

  • Een notarisbezoek zonder afspraak is niet meer mogelijk.
  • Enkel dringende notarisafspraken zijn nog mogelijk.
  • Niet-dringende bestaande afspraken worden uitgesteld.
  • Geplande te verlijden aktes worden gespreid over de tijd.
  • Te verlijden aktes buiten de kantoren worden stopgezet, tenzij absoluut noodzakelijk.

Update: we zien terug een ‘normalisering’ van de dagdagelijkse werking notariaten.

Kunt u niet persoonlijk verschijnen voor de Spaanse notaris? Lees hier de opties.

Confianz zal u spoedig en persoonlijk op de hoogte brengen over de concrete impact van de noodtoestand in Spanje op uw dossier.

2. NIE-aanvragen

Het Spaans consulaat te Brussel gaat vanaf 12 mei terug open. Bestaande afspraken zullen worden verzet. U zal hiervoor worden gecontacteerd.
Mondmaskers zijn verplicht binnen het consulaat. Formulieren moeten op voorhand worden ingevuld en mogen niet in de wachtzaal worden ingevuld.

3. Wat met de termijnen van mijn koopovereenkomst?

Als u binnenkort naar de notaris in Spanje moet, adviseren we twee opties.

  1. U wijzigt u de termijn voor verlijden akte naar bijvoorbeeld einde lockdown + 45 dagen.
  2. Ofwel werkt u met een notariële volmacht bij een Belgische notaris. Een Belgische notaris die de Spaanse taal machtig is, kan een Spaanstalige volmacht verlijden.

In nieuwe koopovereenkomsten kunt u eveneens rekening houden met de corona-maatregelen.

3. Hoe open ik een Spaanse bankrekening?

Bij sommige Spaanse banken, zoals bijvoorbeeld Banco Sabadell, kunt u tijdelijk geen rekening meer openen vanop afstand. U kent enkel nog een rekening van op afstand openen via een notariële volmacht aan uw raadsman. Dit om de toepassing van de Spaanse anti-witwaswetgeving te kunnen garanderen.

4. Kan ik nog naar mijn tweede verblijf reizen?

Voorlopig mag u Spanje niet binnen om naar uw tweede verblijf te reizen.

5. Ik ben Spaans resident. Mag ik nog naar Spanje reizen?

Als u Spaans resident bent, kunt u naar uw Spaanse verblijfplaats terugkeren. U heeft uw Belgische identiteitskaart of reispas nodig, samen met uw residencia (Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión).

6. Ik ga verhuizen naar Spanje, maar ik ben nog geen resident. Kan ik Spanje binnen?

Indien u nog geen resident bent in Spanje, maar wel concrete verhuisplannen heeft, mag u ervan uitgaan dat u Spanje niet binnenkan.

Er is een uitzondering voor overmacht. Echter moet u de overmachtssituatie schriftelijk aantonen. Op heden is het niet duidelijk of een geplande verhuis wordt aanzien als een overmachtssituatie. De kans is evenwel klein.

Indien u zich in een verhuissituatie bevindt, kunt u ook contact opnemen met de helplijn van de autonome regio van uw toekomstige woonplaats.

In ieder geval is het aan te raden dat u het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken volgt. Voorlopig blijft u best in België omwille van de strenge lockdown en de beperkte dienstverlening in Spanje.

7. Wat met lopende immigratieprocedures?

Alle afspraken met het immigratiekantoor zijn opgeschort of uitgesteld. Hetzelfde geldt voor lopende procedures. Nieuwe afspraken zijn pas voor september.

8. Ik heb een hypotheek bij een Spaanse bank. Krijg ik betalingsuitstel?

Indien u Spaans resident bent, kan u in aanmerking komen voor een intrestvrije stop/uitstel van één maand voor een hypotheek op uw gezinswoning. Zo zijn er een aantal voorwaarden, zoals een reductie van het (gezins)inkomen met minstens 40%. U heeft tijd om een aanvraag in te dienen binnen 15 dagen na het verstrijken van de noodtoestand.

Niet-residenten komen niet in aanmerking voor de betalingsstop. Maar het is aan te raden dat u contact neemt met uw Spaanse bank om de mogelijkheden te bespreken.

9. Ik huur een woning in Spanje. Moet ik nog huur betalen?

Als u huurt van een publieke onderneming of als u huurt van een eigenaar met meer dan 10 eigendommen (exclusief garages en stockageruimten) of eigendommen met in totaal 1500m2, zijn er twee mogelijkheden. Ofwel betaalt u nog slechts de helft van de huur gedurende 4 maanden. Ofwel komt u uitstel van betaling overeen.

Belangrijke voorwaarde is dat u een aanzienlijk inkomensverlies lijdt. Daarnaast heeft de regeling enkel betrekking tot uw gezinswoning. Tweede verblijven vallen niet onder de regeling.

Uitzettingen zijn tijdelijk niet toegestaan voor huurders met een aanzienlijk inkomstenverlies.

Zie ook de FAQ FOD Buitenlandse Zaken

Dit bericht delen?

Glenn Janssens

Glenn Janssens is gespecialiseerd in het begeleiden van vastgoedtransacties in Spanje, Portugal en Frankrijk.

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.