Veilig kopen in Spanje: 3 tips uit de praktijk

Veilig kopen in Spanje verloopt anders dan in België. Zo is het koopproces anders, gelden er andere wetten en zijn er mogelijks gevolgen voor uw belastingen of nalatenschap. In dit artikel vindt u drie tips over veilig kopen in Spanje.

Tip 1: Informeer u voorafgaandelijk

Wanneer u de zoektocht naar een Spaanse woning start, is het aan te raden dat u zich voorafgaandelijk informeert. Zo hebben we deze week een bericht gekregen van iemand die recentelijk een Spaanse nieuwbouwwoning heeft gekocht als investering. Het voornaamste doel van de aankoop was de woning verhuren aan toeristen. De man werd echter onvolledig geïnformeerd over de verplichtingen van de lokale verhuurwetgeving en overweegt om terug te verkopen.

Indien u specifieke plannen heeft zoals emigreren, een commerciële activiteit starten, verhuren, of kopen via een vennootschap, ga dan eerst samenzitten met een expert. Op die manier vermijdt u ongewenste verrassingen.

Een huis kopen in Spanje: waar op letten?

Tip 2: Weet wat u koopt

De taken van een Spaanse notaris zijn beperkt. Hij doet bijvoorbeeld geen uitgebreide juridische controles op het onroerend goed, zoals een Belgische notaris. Het gevolg is dat u de (juridische) gebreken, zoals bouwovertredingen, of schulden aan de woning overneemt.

Vorige maand werden we bijvoorbeeld gecontacteerd door een dame. Zij had in de buurt van Altea een villa gekocht, maar een drietal maanden na aankoop ontving zij van de gemeente bericht dat haar voortuin gedeeltelijk wordt onteigend voor werken. Deze situatie kon vermeden worden als de nodige opzoekingen werden gedaan. Indien zij voorafgaandelijk voor aankoop had geweten dat er een onteigeningsprocedure liep, had zij de villa wellicht niet gekocht.

Lees meer over de notaris in Spanje.

Stel dus een juridisch dienstverlener aan om de nodige opzoekingen te laten verrichten vooraleer u aankoopt.

Tip 3: Veilig kopen in Spanje = teken de compromis niet te snel

In Spanje gebeurt een aankoop doorgaans met drie overeenkomsten: een reservatiecontract, de compromis en de notariële koopakte.

Met een reservatiecontract haalt u de woning gedurende een bepaalde periode uit de markt in ruil voor een reservatiebedrag van +- 3.000 euro. Het reservatiecontract is dus geen bindende koopovereenkomst, maar hiermee kan de verkoper de woning tijdelijk niet meer verkopen aan anderen.

In de compromis verduidelijkt u de contractuele afspraken tussen koper en verkoper. De compromis is dus een juridisch bindende (onderhandse) koopovereenkomst. Hiermee koopt u de woning en betaalt u doorgaans een voorschot van 10% verminderd met het reservatiebedrag. Vanaf ondertekening kunt u echter de betaalde voorschotten niet meer recupereren.

Tot slot is er, op basis van de compromis,  de notariële koopakte waarmee u de koop formaliseert.

Belangrijk is dat u na de bezichtigingen van de woning de compromis niet onmiddellijk tekent. Zo hebben we onlangs een dossier behandeld van een koop op plan. De bouwvergunning voor de appartementen bleken in orde, maar de vergunningsaanvraag voor het gemeenschappelijk zwembad van de urbanisatie was nog niet goedgekeurd. Dit lijkt een kleinigheid, maar weet dat het ontbreken van een vergunning de latere oplevering ernstig bemoeilijkt. De compromis werd dan zo aangepast dat de betalingen (gedeeltelijk) afhankelijk waren van het uitreiken van alle vergunningen voor de urbanisatie.

Het is beter dat u eerst een reservatiecontract laat opmaken waarin duidelijk staat dat u de koop afhankelijk maakt van het positieve resultaat van de juridische opzoekingen. Op die manier bent u niet gebonden en weet u voor definitieve aankoop wat u koopt. Ook kunt u de betaalde voorschotten nog recupereren.  

Lees meer over hoe u een miskoop vermijdt.

Heeft u vragen over kopen in Spanje, belastingen of het erfrecht? Neem dan vrijblijvend met ons contact op. We helpen u graag verder.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands