Verminderd tarief voor de aankoop van woningen door vastgoedprofessionals in Andalusië

Wanneer het aankomt op de aankoop van onroerend goed, spelen belastingtarieven een belangrijke rol in de uiteindelijke rendementsberekening. In sommige gevallen kunnen vastgoedprofessionals echter genieten van een verminderd tarief in Andalusië dat hun financiële last aanzienlijk kan verlichten.

Het verminderde tarief van 2%

Voor natuurlijke personen actief in Spanje of (Spaanse) rechtspersonen die een zakelijke activiteit uitoefenen waarop de boekhoudregels van het ‘Plan General de Contabilidad del Sector Inmobiliario‘ van toepassing zijn, geldt een speciaal belastingtarief van slechts 2% bij de aankoop van een woning. Concreet kunt u genieten van het verlaagd tarief als u een vastgoedprofessional bent die actief is in Spanje, ofwel als autonomo (eenmanszaak) of via een Spaanse vennootschap. Denk bijvoorbeeld aan een professionele flipper van panden (kopen, renoveren, verkopen).

Hier vindt u meer informatie over het oprichten van een Spaanse SL.

De vereisten

Om van dit verminderde tarief te profiteren, zijn er echter enkele vereisten waaraan moet worden voldaan:

a) Opname in de vlottende activa: De koper, zowel een individu als een bedrijf, moet de aangekochte woning opnemen in hun balans als vlottende activa. Dit betekent dat de woning actief deel moet uitmaken van hun zakelijke operaties.

b) Tijdige verkoop: De aangekochte woning moet binnen vijf jaar na de aankoop worden overgedragen, met daadwerkelijke overdracht van de eigendomstitel. Bovendien moet deze overdracht onderworpen zijn aan de overdrachtsbelasting. De intentie om binnen 5 jaar te verkopen moet worden opgenomen in de notariëkl koopakte.

Het is essentieel om te benadrukken dat het naleven van deze voorwaarden cruciaal is om van het verminderde tarief te kunnen profiteren.

Hoe aan te tonen

Om aan te tonen dat u in aanmerking komt voor het verminderde tarief, moet u voldoen aan bepaalde documentatievereisten. Dit omvat een certificaat dat bevestigt dat u in een situatie van inschrijving in de juiste bedrijfsactiviteiten valt.

  • Voor degenen in vastgoedontwikkeling (Groep 833, subgroep 833.2)
  • Voor degenen die woningen verhuren (Groep 861, subgroep 861.1).

Daarnaast moet u uw intentie om het onroerend goed op te nemen in uw zakelijke activa duidelijk vermelden in het openbare document dat de overdracht formaliseert. Houd er rekening mee dat er ook administratieve controle kan plaatsvinden om de naleving van de regels te waarborgen.

Besluit: verlaagd tarief voor vastgoedprofessionals in Andalusië

In het kort, als u een vastgoedprofessional bent en van plan bent een woning aan te schaffen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijkheid van een verminderd belastingtarief van 2%. Zorg ervoor dat u aan alle vereisten voldoet en de juiste documentatie bij de hand heeft om van deze financiële voordelen te genieten. Het kan u aanzienlijk helpen om de kosten van uw vastgoedtransactie te verlagen.

Hier vindt u meer informatie over het koopproces van vastgoed in Andalusië.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands