Nederlandse erfbelasting op Spaans vastgoed

Wanneer u in Nederland woont en vastgoed in Spanje erft, betaalt u mogelijks zowel in Nederland als in Spanje erfbelasting. In dit artikel vindt u meer informatie over de Nederlandse erfbelasting op Spaans vastgoed. We maken hierbij een onderscheid tussen erven van een overledene woonachtig in Spanje en erven van een overledene woonachtig in Nederland.

U erft van een Nederlander woonachtig in Spanje

Indien u erft van een overledene die in Spanje woonde, betaalt u:

  • Spaanse erfbelasting op al het vermogen gesitueerd in Spanje, denk aan vastgoed, een auto, bankrekeningen etc als u zelf niet in Spanje woont;
  • Nederlandse erfbelasting op het wereldwijde vermogen indien de overledene Nederlander was en minder dan 10 jaar geleden verhuisde naar het buitenland.

 

De Spaanse erfbelasting is afhankelijk van de autonome regio waar de overledene woonde. Zo zijn de regels verschillend in de Costa Brava (Catalonië), Costa Blanca (Comunitat Valenciana), Costa Calida (Murcia) en Costa del Sol (Andalusia). Ook de eilanden hebben eigen regels (Balearen en Canarias).

Hier vindt u alvast meer informatie over de aangifte van nalatenschap in Spanje.

Voor de Nederlandse erfbelasting kunt u rekening houden met een vrijstelling. Indien de waarde nalatenschap lager is dan de vrijstelling, is er geen erfbelasting in Nederland verschuldigd.

U erft Spaans vastgoed van een Nederlands inwoner

Als u Spaans vastgoed erft van een overledene die woonde in Nederland, betaalt u eveneens Spaanse erfbelasting op het vermogen dat u erft in Spanje. De regels zijn afhankelijk van de woonplaats van de overledene.

Ook is er Nederlandse erfbelasting op Spaans vastgoed. U kunt echter de in Spanje betaalde belastingen op vastgoed verrekenen met de Nederlandse belasting.

Hoe wordt vastgoed in Spanje gewaardeerd?

De Spaanse overheid kent aan elke woning een referentiewaarde toe. Dit is vergelijkbaar met de WOZ-waarde in Nederland. In Spanje kijkt men naar de recente verkoopprijzen van gelijkaardige panden in de regio om de waarde van vastgoed te bepalen.

Hier vindt u meer informatie over de WOZ-waarde in Spanje.

Heeft u meer vragen over vastgoed kopen of erven in Spanje? Neem dan zeker contact op.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands