Mijn droomhuis bouwen in Spanje. Hoe begin ik eraan?

Nieuwsbrief april 2020 – Droomhuis bouwen in Spanje|Deze nieuwsbrief is er voor wie graag zelf zijn droomhuis wenst te bouwen. Onderaan de e-mail geven we nog een korte Corona-update.

Hoe start ik met bouwen in Spanje? De allereerste stap is het vinden van een bouwgrond. Dit is ineens ook een grote valkuil. U kunt immers niet op elke grond bouwen, ook al afficheert men het perceel als bouwgrond.

Daarnaast dient u rekening te houden met de lokale bouwnormen. Hoeveel vierkante meters oppervlakte mag u dan bebouwen? En wat met de stijlvereisten? Is een zwembad mogelijk?

Hier vindt u alvast uitgelegd op wat u moet bij letten bij de aankoop van een bouwgrond.

Na de bouwgrond: het echte werk

Eens de aankoop van de grond achter de rug is, kan het echte werk beginnen. Een architect zal een ontwerp opmaken en de vergunningsaanvraag verzorgen.

Ook zult u een aannemer aanstellen. Een betrouwbare (buitenlandse) aannemer vinden is niet eenvoudig. Hierbij is het belangrijk dat u voortgaat op basis van referenties. En vanzelfsprekend is een sluitende aannemingsovereenkomst essentieel. We spreken hier immers over een langdurige samenwerking.

Na oplevering zult u voor de tweede keer langs de notaris moeten passeren. Nieuwe constructies moet u registeren in het Eigendomsregister en het kadaster.

Tienjarige aansprakelijkheid?

Als u bouwt om de woning zelf te gebruiken, bent u een zogenaamde Autopromotor. In dat geval bent u niet verplicht om een tienjarige aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Wel bent u verplicht om toekomstige kopers te melden dat er geen tienjarige aansprakelijkheidsverzekering is.

Meer weten over bouwen in Spanje? Hier vindt u de 8 stappen van een woning bouwen in Spanje.

Toch nog even over Corona

Gisteren heeft het Spaans Parlement beslist om de noodtoestand te verlengen tot 26 april. Als u binnenkort naar de notaris in Spanje moet, adviseren we twee opties.

  1. U wijzigt u de termijn voor verlijden akte naar bijvoorbeeld einde lockdown + 45 dagen.
  2. Ofwel werkt u met een notariële volmacht bij een Belgische notaris. Een Belgische notaris die de Spaanse taal machtig is, kan een Spaanstalige volmacht verlijden.

In nieuwe koopovereenkomsten houdt u eveneens best rekening met de corona-maatregelen.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands