De Belgische regering kondigde op 30 juni 2025 een akkoord aan over de invoering van een meerwaardebelasting op aandelen. Als onderdeel van de bredere hervorming van de meerwaardebelasting, wordt een zogenaamde ‘exit taks’ ingevoerd. Wie van plan is naar het buitenland te verhuizen, zal in de toekomst rekening moeten houden met een belasting op niet-gerealiseerde meerwaarden of toekomstige meerwaarden op zijn of haar financiële activa. Dit markeert een significante verandering in het fiscale landschap voor emigrerende Belgen.
Ook voor emigrerende Belgen naar Spanje
De plannen, die deel uitmaken van het nieuwe federale regeerakkoord, beogen te voorkomen dat particulieren België ontvluchten net voor ze hun opgebouwde winsten op aandelen of andere financiële producten innen. Ook wie emigreert naar Spanje – alleszins geen belastingparadijs trouwens – zal dus best rekening houden met deze toekomstige belasting. De maatregel moet vanaf 1 januari 2026 in werking treden, samen met de algemene meerwaardebelasting van 10%.
Een wachtperiode van twee jaar
Momenteel is er sprake van een wachtperiode. Zodra een belastingplichtige zijn of haar fiscale woonplaats naar het buitenland verplaatst, start een wachtperiode van twee jaar. Indien de financiële activa binnen die wachtperiode overgedragen worden (lees: verkocht; of ook geschonken?), is er nog steeds Belgische belasting verschuldigd.
Meerwaardebelasting in Spanje
Voor fiscale inwoners in Spanje bestaat er reeds een meerwaardebelasting in de personenbelasting. Indien u als fiscaal inwoner van Spanje uw Belgische activa verkoopt of schenkt, bent u gehouden om de Spaanse meerwaardebelasting te betalen. Deze Spaanse belasting is hoger dan de door de Belgische regering voorgestelde belasting.
Bij een verkoop binnen de wachtperiode zal u dus in beide landen een aangifte moeten indienen. Wellicht zal de in België betaalde meerwaardebelasting dan conform het dubbelbelastingverdrag in aftrek worden genomen van de Spaanse belasting.
Wanneer u verkoopt buiten de wachtperiode, zal er nog steeds de Spaanse meerwaardebelasting zijn.
Lees meer over emigreren naar Spanje.
Momenteel nog veel onzekerheid
Aangezien er op moment van publicatie van dit bericht nog geen wetteksten voorhanden zijn, hebben we weinig zekerheid over de concrete maatregelen. Het staat evenwel vast dat de complexiteit voor de emigrerende Belg wederom zal toenemen.