Zonnepanelen in Spanje: juridisch kader

Zonnepanelen zijn de dag van vandaag een hot topic. Toekomstige eigenaars van een tweede verblijf in Spanje vragen ons dan ook vaak naar de regelgeving van zonnepanelen. In dit artikel bespreken we daarom drie vragen over de installatie van zonnepanelen in Spanje.

Zijn er subsidies en/of steunmaatregelen voor de plaatsing van zonnepanelen?

De Spaanse regering ondersteunt de installatie van zonnepanelen met een budget van zo’n 660 miljoen euro. De steunmaatregelen zijn geldig tot en met 31 december 2023 of wanneer de fondsen zijn uitgeput.

Enerzijds is er een directe subsidie voor de installatie van de zonnepanelen. Anderzijds zijn er kortingen op de jaarlijkse belastingen, waaronder de gemeentebelastingen zoals de IBI en in de personenbelasting. De Spaanse autonome regio’s kunnen zelf de steun en voorwaarden bepalen. Aanvragen worden chronologisch behandeld, en tot het budget is uitgeput. Iberdrola heeft een duidelijk overzicht per regio opgemaakt.

Heb ik een bouwvergunning nodig om zonnepanelen in Spanje te plaatsen?

In verschillende autonome regio’s heeft u geen bouwvergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen voor eigen gebruik. Denk bijvoorbeeld aan Andalusië, de Balearen, Canarias, Catalonië en Valenciana (Costa Blanca Noord en Zuid).

Afhankelijk van gemeente tot gemeente is het wel mogelijk dat er een taks betaald moet worden of bepaalde eisen zijn. 

Heb ik toestemming nodig van de vereniging van mede-eigenaars?

Wanneer uw woning deel uitmaakt van een urbanisatie, heeft u in principe toestemming nodig van de vereniging van mede-eigenaars. We maken hierbij een onderscheid tussen twee scenario’s:

  • U wenst zonnepanelen te laten installeren door de vereniging van mede-eigenaars ten gunste van alle eigenaars. In dat geval heeft u een gewone meerderheid van de stemmen nodig om de gemeenschap de installatie te laten plaatsen. Er is wel een uitzondering. Eigenaars kunnen niet verplicht worden om mee te betalen als de installatiekosten hoger zijn dan 9 maanden gewoonlijke bijdragen aan de gemeenschap (rekening houdende met de subsidies). U kunt een mede-eigenaar dus niet verplichten om deel te nemen als na aftrek van eventuele subsidies de kostprijs hoger is dan 3/4 van het jaarlijkse budget van de gemeenschap.
  • U wenst zonnepanelen te plaatsen voor privé gebruik. In dat geval heeft u 1/3 van de stemmen nodig.

 

Daarnaast zijn er een aantal technische voorwaarden waaraan uw installatie moet voldoen. Uw installatie mag bijvoorbeeld niet verder staan dan 500m van de meter.

Let op: in Catalonië gelden er afwijkende regels. U plaatst bijvoorbeeld graag uw zonnepanelen op een gemeen deel bestemd voor privé gebruik. U dient dan 30 dagen voor aanvang van de werken het proyecto técnico van de installatie over te maken aan de gemeenschap. Daarna kan de gemeenschap haar opmerkingen overmaken of een alternatief project voorstellen.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands