Verhuurlicentie in de Costa del Sol: wat zijn de voorwaarden?

Update: vanaf 22/02/2024 treedt een nieuwe wet in werking. Dit artikel houdt rekening met de nieuwe wetgeving.

Andalusië heeft momenteel nog steeds één van de gunstigste regels voor het bekomen van een verhuurlicentie. In dit artikel bespreken we de voorwaarden van een verhuurlicentie in de Costa del Sol.

Let op: elke Spaanse autonome regio heeft eigen regels voor vakantieverhuur. Dit artikel behandelt de regels van de autonome regio Andalusia.

Wanneer heeft u een verhuurlicentie nodig?

Wanneer u op regelmatige basis, voor periodes korter dan 2 maanden, verhuurt tegen een prijs en u uw woning hiervoor adverteert op marketingplatformen voor toeristische accomodaties, is er sprake van vakantieverhuur. Een marketingplatform kan een website zijn waarmee u een reservering kan maken voor een bepaalde accommodatie, bijvoorbeeld voor een villa, appartement of zelfs een kamer. Maar een ‘platform’ kan ook uw verhuurmakelaar, sleutelbeheerder of exploitant zijn.

Concreet: als u verhuurt voor periodes korter dan 2 maanden en u maakt hiervoor reclame op bijvoorbeeld bookings.com, airbnb, HomeAway, etc. is er sprake van vakantieverhuur. U heeft dan een verhuurlicentie nodig.

Wat zijn de voorwaarden voor het bekomen van een verhuurlicentie in de Costa del Sol?

Vanaf 22/02/2024 worden de voorwaarden voor het bekomen van een verhuurlicentie verstrengd.

De gemeenten krijgen de bevoegdheid om de toekenning van verhuurlicenties te reguleren. Zo kan een gemeente het maximaal aantal toegestane verhuurlicenties bepalen per gebouw, zone, buurt of regio. Woningen gelegen in een rustieke zone, met (D)AFO, komen in principe niet meer in aanmerking voor een verhuurlicentie, tenzij de gemeente expliciet voorafgaandelijk toestemming geeft. Het wordt daarom belangrijk om de gemeentelijke regels en aanvraagprocedures te consulteren.

De belangrijkste voorwaarde is dat uw woning over een conformiteitsattest beschikt (‘licencia de ocupación‘). Dit document bevestigt dat de woning voldoet aan alle bewoonbaarheidsnormen. In Andalusië is het conformiteitsattest onbeperkt in de tijd geldig, maar u moet er wel voor zorgen dat de woning te allen tijde aan de bewoonbaarheidsnormen blijft voldoen. Indien u dus een woning wenst te kopen voor vakantieverhuur, is het belangrijk dat u vraagt naar het conformiteitsattest.

De andere voorwaarden zijn praktisch van aard, waaronder:

 • Er moet voldoende ventilatie mogelijk zijn in de verhuurde kamers en in de keuken en badkamers; en de ramen van de kamers moeten verduisterd kunnen worden.
 • De woning moet bemeubeld zijn en heeft voldoende apparatuur om het toegelaten aantal personen te accomoderen. Een eenpersoonsbed moet minimaal 80*190 cm groot zijn, een tweepersoonsbed 135*190 cm. Slaapkamers moeten over kasten beschikken met voldoende ruimte voor vier personen en kledinghangers. Naast de bedden moet verlichting zijn. Matrassen moeten minimaal 18 cm dik zijn.
 • Er zijn minimaal twee badkamers indien er meer dan vijf plaatsen beschikbaar zijn en minimaal drie badkamers indien er meer dan acht plaatsen zijn. Badkamers moeten voldoende douche- en handgels, wc-papier etc hebben.
 • Er moet een aircosysteem zijn in de woonkamer en slaapkamers indien u kan verhuren in de maanden mei, juni, juli en augustus.
 • De keuken dient minimaal 2 kookplaten te hebben, een oven, een microgolfoven en een ijskast. Ook moet er een koffiezetapparaat zijn, een fruitmixer en een toaster en voldoende keukengerei.
 • Er is voldoende informatie over de omgeving ter beschikking. Zo dient u de toeristische trekpleisters te vermelden, een kaart en gids te voorzien, de parkeergelegenheden opnoemen, brochures voorzien van de lokale restaurants , café, apotheken, openbaar vervoer, etc.
 • U moet een klachtenformulier op een zichtbare, en aangeduide, plaats voorzien in de woning.
 • U voorziet de handleidingen van alle elektrische toestellen in de accommodatie.
 • U voorziet voldoende beddengoed en (af)wasmiddelen voor het aantal toegelaten gasten + een reserveset.
 • U zorgt ervoor dat er een telefoonnummer beschikbaar is waarnaar gasten kunnen bellen bij problemen.
 • U zorgt voor een EHBO-kit en een brandblusser en installeert rookmelders in de keuken.
 • Zorg ervoor dat de gasten op voorhand geïnformeerd worden over de regels van het complex/urbanisatie/vereniging van mede-eigenaars.
 • U levert een betalingsbewijs af indien de huurders op voorhand betalen.
 • Check-in is ten laatste mogelijk vanaf 15:00 en check-out ten vroegste om 11:00.
 • Elke kamer heeft een minimale oppervlakte van 14m2. De totale oppervlakte mag niet kleiner zijn dan 25 m2.

De minimale voorwaarden qua oppervlakten vindt u op dit document, vanaf pagina 12 in de pdf.

Tot slot dient u – op basis van nationale wetgeving – na te kijken of er geen verbod bestaat in de statuten of het reglement van de verenging van mede-eigenaars op vakantieverhuur.

Lees meer over het belang van de vereniging van mede-eigenaars.

Aan hoeveel personen mag ik tegelijkertijd verhuren?

Als u een woning of appartement volledig aanbiedt, is er een maximale capaciteit van 15 bedden/plaatsen. Indien u kamers apart verhuurt, mag u maximaal 6 bedden/plaatsen per kamer voorzien. In beide gevallen is er een maximum van 4 personen per kamer. Bedden in de woonkamer tellen niet mee als een plaats.

Wat als u met een exploitant werkt?

U kunt een professionele firma inschakelen om uw verhuringen te beheren, zoals de organisatie van de check-in, check-outs, schoonmaak, inning huur, etc. Denk aan een makelaar, keyholder, property manager, rentmeester of verhuurkantoor.

De verhuurmaatschappij wordt dan verantwoordelijk voor de naleving van de bewoonbaarheidsnormen en de exploitatie van de verhuuractiviteit. U dient wel over een contract te beschikken met de verhuurmaatschappij.

Hoe vraagt u de verhuurlicentie in de Costa del Sol aan?

Eigenlijk is er in Andalusië geen verhuurlicentie. Er is enkel een registratieverplichting. Via een verklaring op eer (‘declaración responsable‘) bevestigt u aan alle voorwaarden te voldoen om te mogen verhuren.

Na het indienen van de verklaring op eer ontvangt u quasi onmiddellijk een VFT-nummer, bestaande uit de combinatie: VFT/HU/00000. ‘VFT’ is de aanduiding voor ‘vivienda con fines turísticos‘, ‘HU’ verwijst naar de provincie en de cijfers vormen het volg-/registratienummer.

Er zijn geen aanvraagtaksen.

Via deze website kunt u nakijken of een accommodatie staat geregistreerd.

Zijn er andere verplichtingen?

Ja. U dient elke gast ouder dan 16 jaar te registeren en binnen 24 uur de identiteitsgegevens ervan door te geven aan de politie. Dit kan online.

Besluit

Indien u van plan bent om een woning of appartement te kopen in de Costa del Sol voor vakantieverhuur, is het belangrijk dat u voor aankoop laat nakijken of een verhuurlicentie mogelijk is.

Hier vindt u meer informatie over het koopproces in de Costa del Sol.

Heeft u vragen over vastgoed kopen aan de Costa del Sol? Of wenst u begeleiding bij de aankoop van een woning in Spanje? Neem dan gerust contact op.

PS Hoe verloopt vakantieverhuur praktisch aan de Costa del Sol? Ontdek het op onze Alles over Spanje Podcast Aflevering 7. We bespreken vakantieverhuur met een specialiste in verhuringen.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands