Een Spaanse bankrekening openen: hoe en kosten?

Als u een woning in Spanje koopt, heeft u een Spaanse bankrekening nodig. Dit artikel bespreekt wat u hiervoor nodig heeft en zal u tevens waarschuwen voor de onverwachte kost van een Spaanse bankcheque.

Wanneer moet ik een Spaanse bankrekening openen?

Nadat u een woning heeft gekozen en het reservatiecontract heeft ondertekend, kan u een Spaanse bankrekening openen. In principe heeft u hiervoor tijd tot enkele dagen voor de afspraak met de notaris.

Hier vindt u meer info over het reservatiecontract.

Hoe kan ik een Spaanse bankrekening openen?

Een bankrekening openen kan op twee manieren. U meldt zich persoonlijk aan bij een lokaal bankkantoor en u vraagt naar de kantoorhouder. 

Ook kunt u ook per notariële volmacht een Spaanse bankrekening laten open.

Belangrijk om weten is de strenge toepassing van de antiwitwaswetgeving. U moet de oorsprong van uw middelen aantonen. Concreet kan de bank vragen naar uw belastingaangiftes van de laatste twee jaar,  notariële akten en rekeningafschriften van de laatste zes maanden.

Hier vindt u meer informatie over hoe u een Spaanse bankrekening opent per volmacht.

Zijn er jaarlijkse kosten aan een Spaanse bankrekening?

Een Spaanse bankrekening aanhouden voor niet-residenten gaat gepaard met administratie- en transactiekosten. Dit kan snel oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar. 

Wat vaak wordt vergeten: de kosten van een Spaanse bankcheque

In Spanje is de bankcheque (cheque bancario) nog een veel gebruikte betaalmethode, in het bijzonder voor vastgoedtransacties. Meestal wordt een buitenlandse bankcheque door de verkopers niet aanvaard. 

Als koper bent u in die situatie genoodzaakt om een Spaanse bankcheque bij uw Spaanse bank aan te vragen. Dit kan echter duur zijn. Zo komt het vaak voor dat de bank u  hiervoor een paar honderd euro aanrekent.

De prijs voor de Spaanse bankcheque is evenwel onderhandelbaar. Wanneer u voorafgaandelijk aan het openen van een bankrekening u hierover informeert, zal de bankhouder u vaak tegemoet komen.

De kosten van een hypotheek

Wanneer u overweegt om een hypotheek in Spanje af te sluiten, zullen er een aantal beperkte kosten zijn. De Spaanse regering heeft in november 2018 een aantal maatregelen genomen die lenen in Spanje aanzienlijk goedkoper zal maken.

Lees meer over de kosten van een hypotheek in Spanje.

Antiwitwaswetgeving 

De Spaanse wetgeving vereist dat u de oorsprong van uw fondsen kan aantonen. Als u een aankoop van een woning in Spanje doet, zal de bank vragen hoe u deze aankoop financiert. Doorgaans vragen zij belastingaangiftes van de voorbije twee jaar, een Belgische hypotheek- of verkoopakte, een akte van erfopvolging, een bewijs van schenking etc. 

Let op: vergeet uw Spaanse bankrekening niet aan te geven.

Besluit

Het openen en aanhouden van een Spaanse bankrekening kan onverwachte kosten met zich meebrengen. In het bijzonder voor de Spaanse bankcheque is dit het geval. Vergelijken is dus aan te raden. Daarnaast kan u ook onderhandelen over meer specifieke kosten, zoals het aanvragen van Spaanse bankcheques.

Lees meer over de praktische zaken bij de aankoop van een woning in Spanje.

Update januari 2022

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands