Betaal ik belastingen in Spanje als ik niet verhuur?

Antwoord:

Ja. U betaalt dan belastingen op basis van de kadastrale waarde van uw woning. Concreet neemt u 1,1% (indien de kadastrale waarde de afgelopen 10 jaar werd herzien) of 2% op de kadastrale waarde. Hierop betaalt u 19% belastingen als u in de EU woont. De jaarlijkse aangifte is telkens voor 31 december. De eerste aangifte is in het kalenderjaar volgend op uw aankoop (akte). U ontvangt hier zelf geen officieel bericht van.

Voorbeeld. Kadastrale waarde 110.000 euro, laatst herzien in 1990. 110.000 euro x 2% = 2.200 euro. Hierop betalen de eigenaars 19% = 418 euro.

De belastingen voor het jaar waarin u gekocht heeft worden geprorateerd.

Voorbeeld. Laten we verder gaan met het bovenstaande voorbeeld. U heeft op 1 juli 2022 de koopakte getekend. U bent dan eigenaar voor de helft van het kalenderjaar 2022 en betaalt dan 209 euro . Voor 2023 betaalt u voor het volledige jaar, 418 euro (tenzij u verkoopt).

Daarnaast betaalt u nog jaarlijks IBI, een gemeentebelasting, en basura, een retributie voor afhalophaling. Deze aanslagbiljetten worden per post verstuurd en kunnen ook via domiciliëring/automatische incasso betaald worden.

Meer informatie vindt u hier.

Dit antwoord delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Antwoorden op veel gestelde vragen genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands