Kopen met een vennootschap in Spanje: praktische stappen

Wanneer u met uw Belgische vennootschap Spaans vastgoed wenst te kopen, zal uw vennootschap in Spanje actief worden. Dit betekent dat de vennootschap in Spanje geregistreerd moet worden in het handelsregister en bekend moet zijn bij de Spaanse fiscus. Dit artikel bespreekt de stappen die u dient te ondernemen vooraleer uw vennootschap onroerend goed kan kopen in Spanje.

Is Spaans vastgoed kopen met een Belgische vennootschap interessant?

De onderstaande video is een samenvatting van deze blog gemaakt met behulp van artificiële intelligentie.

Stap 1: Beëdigde vertaling van de statuten

Allereerst heeft u een beëdigde vertaling van de oprichtingsakte en het uittreksel van het UBO-register nodig. Vervolgens worden de vertaalde documenten gelegaliseerd.

De bevoegdheden van de zaakvoerder of bestuurder dient u duidelijk te vermelden. Daarom is het aan te raden om eveneens het benoemingsbesluit van de algemene vergadering te laten vertalen.

Let op: vermeld in de statuten dat uw vennootschap vastgoedactiviteiten uitoefent.

Stap 2: Het tekenen van een notariële volmacht

Met een notariële volmacht kunnen wij voor uw vennootschap alle verdere stappen afhandelen. Deze volmacht dient opgemaakt te worden door een notaris in uw thuisland. Een Spaanse notaris kan immers niet zomaar nagaan of u als bestuurder uw vennootschap rechtsgeldig kan vertegenwoordigen.

Stap 3: Registratie van uw vennootschap in Spanje

U kunt uw vennootschap registreren bij het Spaanse Handelsregister en de Belastingdienst met de vertaalde statuten en een afschrift van het KBO. U ontvangt dan het ondernemingsnummer of de CIF-nummer.

Daarnaast zal de vennootschap ook een Spaanse bankrekening nodig hebben. Enkel de zaakvoerder of bestuurder kan deze rekening openen.

Lees meer over het openen van een Spaanse bankrekening.

Stap 4: Ondertekening van de notariële koopakte

Als de bovenstaande formaliteiten in orde werden gebracht, kunt u als wettelijke vertegenwoordiger van de vennootschap de notariële koopakte ondertekenen.

U heeft persoonlijk echter ook een NIE-nummer nodig. Dit is een fiscaal identificatienummer voor niet-residenten in Spanje.

Lees meer over de gesplitste aankoop met een vennootschap.

Stap 5: Na de koop

Na de koop zal de vennootschap over een vestiging in Spanje beschikken. Om die reden zal uw vennootschap een Spaanse belastingaangifte moeten indienen. De belastingen voor niet-resident vennootschappen zijn in principe dezelfde als voor particulieren.

Lees meer op de belastingen van Spaans onroerend goed.

Update: februari 2023

 

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands